KOJE VINO IDE UZ KOJI OBROK? 🍷
Osnovni principi uparivanja vina i hrane
lagana jela najbolje prate lagana vina, a bogata jela traže jača vina
vino bi trebalo biti malo svježije i kiselije od jela jer će tako bolje doći do izražaja i neće ostaviti težak dojam u ustima
slatko vino uvijek treba biti barem jednako slatko kao desert uz koji se poslužuje
kod začinjenih i ljutih jela preporučuju se vina s blažim karakterom i nižim alkoholom jer jača vina pojačavaju osjećaj peckanja
uparivanje može biti po sličnosti (okusi vina i hrane su slični) ili po suprotnosti (razlikuju se, ali se nadopunjuju)
Vina i jela – praktične kombinacije
Bijela vina
ribe i plodovi mora najčešće se poslužuju uz lagana bijela vina
bijela su vina dobar izbor i za piletinu, puretinu ili lagana jela od povrća
osobito lijepo prate jela u umaku koja nisu previše teška
Rosé
rosé je odličan izbor kada se ne možete odlučiti između bijelog i crnog vina
lijepo se slaže s laganim tjesteninama, salatama i jelima s voćnim notama
dovoljno je svestran da se uklopi i uz ribu i uz meso, a daje osjećaj svježine
Crna vina
crna vina najbolje idu uz jača jela poput crvenog mesa, bifteka, ramsteka, janjećih kotleta ili jela s roštilja
odlično prate gulaše, pašticadu i variva bogata začinima
kod masnijih riba, primjerice, lososa ili tune, može se poslužiti blaže crno vino ako je jelo pripremljeno na jači način
Desertna vina
voćne pite, kolači i torte najbolje se slažu sa slatkim vinima koja prate njihovu punoću
čokoladni deserti najviše dolaze do izražaja uz vina s voćnim ili začinskim tonovima jer ublažavaju gorčinu čokolade
Savjeti za bezbrižan izbor
Ako niste sigurni što odabrati, najlakše je posegnuti za bijelim vinom ili roséom jer se s njima rijetko griješi. Kod odabira je važno obratiti pozornost ne samo na vrstu mesa, nego i na način pripreme – pečeno, kuhano, u umaku ili s roštilja – jer upravo to otkriva kakvo vino najbolje pristaje. Tijekom ljeta preporučuju se svježija vina s više kiselosti, a zimi više odgovaraju punija crna vina.
Veliku razliku čini i temperatura posluživanja: bijela i rosé vina najbolje su rashlađena, crna vina treba poslužiti na nešto višoj temperaturi, a desertna vina lagano ohlađena. Ako ste i dalje u nedoumici, uvijek možete pitati u trgovini ili restoranu jer će vam osoblje rado preporučiti vino koje najbolje odgovara jelu.
Zaključak
Za pravilan odabir vina ne morate biti veliki stručnjak – dovoljno je zapamtiti nekoliko jednostavnih pravila. Lagano jelo najbolje ide uz lagano vino, jače jelo traži jače vino, a desertno vino treba biti jednako slatko kao i slastica. Rosé je uvijek siguran izbor kada se dvoumite jer se lako uklapa i uz ribu i uz meso. Na kraju, najvažnije je da uživate jer je najbolja kombinacija uvijek ona koja vama najviše godi!
Primjedbe
Objavi komentar