DUBLIN - GRAD KNJIŽEVNOSTI, POVIJESTI I DOBRE GLAZBE





Dublin - grad književnosti, povijesti i dobre glazbe 




U Dublinu kombinirate šetnje kroz povijest i arhitekturu, ispijanje piva u legendarnim pivnicama, glazbu uživo i mirne trenutke u parkovima




Što vidjeti i posjetiti u Dublinu 

Grad nudi obilje povijesnih, kulturnih i prirodnih znamenitosti. Ne smijete propustiti Guinness Storehouse u pivovari St. James’s Gate. Tamo možete saznati povijest jedne od najpoznatijih irskih piva, pratiti proces proizvodnje i, na gornjem katu, uživati u panoramskom pogledu na grad uz čašu Guinnessa.

Za ljubitelje književnosti i irskog kulturnog identiteta vrijedi posjetiti Trinity College i u njemu smještenu Knižnicu s Book of Kellsom – prekrasan srednjovjekovni iluminirani rukopis uz koji je vezana bogata priča. Prošetati se možete i kroz Grafton Street, glavnu šoping-pješačku ulicu Dublina, gdje se često pojavljuju ulični svirači i umjetnici.

Za predah od gradske vreve dobro je posjetiti Phoenix Park, jedan od najvećih uređenih gradskih parkova u Europi. U parku su i Zoološki vrt Dublina, rezidencija predsjednika Irske te razni prostori za šetnju i piknik.

Ako volite povijest socijalnih pokreta i irsku borbu za neovisnost, Kilmainham Gaol (zatvor) je mjesto koje ostavlja snažan dojam – tamo su mnogi irski lideri bili zatvarani tijekom borbi za slobodu. Istražiti možete i Museum of Irish Emigration (EPIC), gdje ćete dobiti niz priča o iseljavanju Iraca diljem svijeta. No Dublin nije samo grad muzeja i povijesti — on živi glazbu i noćni život. Posebno je poznata četvrt Temple Bar, prepuna pubova, glazbe uživo i raznih događanja. Tamo se često može uloviti tradicionalna irska glazba uz lokalno pivo.




Gastronomija i tradicija okusa 

Irska kuhinja možda nije na prvi pogled raskošna kao one mediteranske, ali u svojim jednostavnim i domaćim obrocima skriva puno duha i okusa. Jedan od klasičnih jela je Irish Stew, gulaš od janjetine (ili povremeno govedine), krumpira, luka i začina — jednostavno, domaće, utješiteljsko jelo koje često stoji na menijima pubova diljem zemlje. U Dublinu je zanimljiva varijanta Dublin Coddle — jelo napravljeno od kobasica, slanine, luka i krumpira, često se kuha polako i koristi se ono što je “preostalo” iz kuhinje.

Za doručak često se poslužuje irish breakfast: jaja, slanina, kobasice, “black pudding” (krvavica), kruh i prženi krumpiri. Tradicionalni irski kruh, Irish soda bread, često je uz obrok — pečen bez kvasa, uz dodatak praška za pecivo. Ako volite jela s krumpirom, vrijedi isprobati i boxty (krumpir palačinke) te colcannon (pire od krumpira s kupusom ili keljem) kao priloge. Kad ste uz rijeku ili pri obali, često ćete naći i svježe morske plodove — Dublin Bay škampi (prawns) često se nađu na jelovnicima restorana pokraj rijeke Liffey. Kad vam dođe želja za slatkim — “barmbrack” (voćni kruh) često je popularan u sezoni, posebno za Noć vještica.




Zanimljivosti i lokalni šarm 

Irska ljubav prema glazbi i poeziji prožima Dublin. Mnogi poznati pisci, poput Oscara Wildea, Jamesa Joycea i Samuela Becketta, imali su svoje veze s gradom, a šetnja kroz književnu četvrt ili književne rute donosi poseban uvid u duh grada.

Također, Dublin je i polazna točka za mnoge izlete u irsku prirodu – od obalne rute Howth, do slikovitog mjesta Glendalough (u pokrajini Wicklow). Ako imate vremena, vozite se liticama ili idite prema zapadu Irskog otoka – ali čak i ako ostanete u Dublinu, grad će vas ispuniti.




Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE