CIMET ROLICE S JABUKAMA
Cimet rolice s jabukama
Kombinacija cimeta i šećera stvara savršeni nadjev, dok glazura od krem sira ili šećera daje završni sjaj i okus kojem je teško odoljeti, a još kad ubacite ribane jabuke - dobijete klasik koji je još bolji i sočniji.
Cimet rolice s jabukama
Sastojci:
za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 1 paketić suhog kvasca
- 250 ml mlakog mlijeka
- 100 g šećera
- 80 g maslaca, otopljenog
- 1 jaje
- Prstohvat soli
za nadjev:
- 200 g smeđeg šećera
- 3 žlice cimeta
- 80 g maslaca, sobne temperature
- 3 jabuke
za glazuru:
- 100 g krem sira
- 50 g maslaca, sobne temperature
- 100 g šećera u prahu
- 1 žličica vanilin šećera ili ekstrakta vanilije
Priprema:
- U velikoj posudi pomiješajte brašno i sol. Ako koristite suhi kvasac, dodajte ga sada; ako koristite svježi kvasac, otopite ga u toplom mlijeku sa žličicom šećera i pustite da se aktivira 5-10 minuta.
- U sredini brašna napravite udubljenje i ulijte mlijeko, otopljeni maslac, šećer i jaje. Zamijesite glatko i elastično tijesto, koje se ne lijepi za ruke. Po potrebi, dodajte još malo brašna. Tijesto ostavite pokriveno na toplom mjestu oko 1 sat ili dok se ne udvostruči u volumenu.
- Naribajte jabuke i po želji dodajte nekoliko kapi limuna. U posudici pomiješajte smeđi šećer i cimet. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini u pravokutnik debljine oko 1 cm. Premažite ga omekšalim maslacem i ravnomjerno pospite smjesom šećera i cimeta pa stavite i naribane jabuke.
- Zarolajte tijesto u čvrstu roladu. Izrežite rolice širine 2-3 cm i stavite ih u namašćen lim za pečenje, ostavljajući malo razmaka između njih.
- Ostavite rolice da se dižu još barem pola sata dok pećnicu zagrijavate na 180 stupnjeva.
- Pecite rolice 20-25 minuta, dok ne postanu zlatne boje. Pazite da se ne prepeku kako bi ostale mekane.
- U zdjeli pomiješajte krem sir, maslac, šećer u prahu i vanilin šećer. Po potrebi dodajte mlijeko kako biste dobili glatku glazuru.
- Prelijte toplu glazuru po vrućim cimet rolicama i poslužite ih tople ili hladne.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar