ADAPTOGENI - BILJKE KOJE POMAŽU TIJELU DA PRONAĐE RAVNOTEŽU
Što su adaptogeni?
Adaptogeni su prirodne tvari (najčešće biljke ili medicinske gljive) koje podupiru otpornost organizma na stres. Njihova posebnost je u tome što ne djeluju jednako kod svih, već se prilagođavaju potrebama našeg tijela.
Naše tijelo stalno balansira između stresa i mira. Adaptogeni djeluju na razini hipotalamusa, hipofize i nadbubrežnih žlijezda, glavnog centra za regulaciju hormona stresa. Pomažu smanjiti razinu kortizola, povećavaju otpornost na psihičke i fizičke izazove te jačaju prirodne obrambene mehanizme.
Najpoznatiji adaptogeni
Ašvaganda – poznata kao „indijski ginseng“, pomaže kod nesanice, tjeskobe i kroničnog stresa.
Reishi gljiva – zovu je „gljivom dugovječnosti“, jer jača imunitet i potiče miran san.
Rhodiola – povećava koncentraciju i mentalnu izdržljivost.
Tulsi (sveta bosiljka) – tradicionalno se koristi u Ayurvedi za balans tijela i duha.
Ženšen – daje energiju i smanjuje osjećaj umora.
Kako ih koristiti?
Adaptogeni se najčešće koriste u obliku čajeva, tinktura, kapsula ili praha koji se dodaje smoothieju ili kavi. Bitno je da se koriste kontinuirano i umjereno, jer njihov učinak dolazi kroz vrijeme, a ne instantno.
Adaptogeni nisu čarobni štapić, ali su moćan saveznik u potrazi za ravnotežom. U vremenu kada stres diktira svakodnevicu, oni nas uče da se tijelo može prilagoditi i da priroda u sebi krije nevjerojatne načine podrške našem zdravlju.
Adaptogeni koje imate kod kuće
Da, iako često mislimo da su adaptogeni egzotični i nedostupni , neki od njih mogu se naći i u našoj kuhinji ili vrtu. Evo nekoliko primjera:
Ružmarin – iako nije klasično svrstavan u adaptogene poput ašvagande ili rhodiole, istraživanja pokazuju da djeluje na smanjenje oksidativnog stresa, poboljšava koncentraciju i raspoloženje.
Kurkuma – čest začin, poznat po protuupalnom djelovanju. Kurkumin, njezin aktivni sastojak, pomaže tijelu u borbi protiv stresa i jača otpornost.
Bosiljak (tulsi) – ako ga imate kao začinsku biljku, znajte da se u Ayurvedi tulsi smatra jednim od najvažnijih adaptogena.
Zeleni čaj – sadrži L-teanin koji umiruje i poboljšava fokus, pa se često spominje u kontekstu adaptogenih svojstava.
Gljive – možda nemaš reishi ili chagu doma, ali i obične šampinjone ili bukovače sadrže beta-glukane koji jačaju imunitet i pomažu tijelu u prilagodbi.
I bez specijalnih dodataka, već u kuhinji možda skrivaš male adaptogene pomagače. Adaptogeni nas podsjećaju da priroda uvijek ima rješenje, a na nama je da usporimo, poslušamo svoje tijelo i pružimo mu podršku na najnježniji način.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar