TORTA OD SMOKAVA S KREMOM OD MALINA I ESPRESSA
Sastojci:
(za kalup s odvojivim dnom, promjera 24 cm)
Podloga za tortu:
- 4 jaja
- 80 g šećera
- 50 g meda
- 50 g maslaca (otopljenog)
- 250 g prženih lješnjaka
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 vrećica bourbon vanilin šećera
- Prstohvat soli
Priprema:
1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
2. Miksajte žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti.
3. Dodajte otopljeni maslac i med pa kratko izmiksajte.
4. Umiješajte mljevene lješnjake pomiješane s praškom za pecivo.
5. Bjelanjke miksajte s vanilin šećerom i prstohvatom soli dok ne dobijete čvrsti snijeg.
6. Pažljivo ih umiješajte u prethodnu smjesu.
7. Smjesu izlijte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite 20 minuta na 180°C.
8. Ohladite podlogu u potpunosti.
Nadjev:
- 600 g jogurta
- 250 g vrhnja za šlag
- 80 g šećera
- 1 vrećica bourbon vanilin šećera
- 8 listića želatine
- 100 g smrznutih malina
- 1 jaki espresso (cca. 30 ml)
- 8–9 vrlo zrelih smokava
Priprema:
1. Maline kuhajte s malo šećera dok ne postanu kašaste. Propasirajte ih kroz sito i ostavite da se ohlade.
2. Želatinu omekšajte u hladnoj vodi.
3. Pomiješajte jogurt, šećer i vanilin šećer.
4. Vrhnje istucite u čvrsti šlag i pažljivo umiješajte u jogurt.
5. Iscijedite želatinu i otopite je na laganoj vatri. U nju dodajte žlicu jogurtne smjese, promiješajte, pa umiješajte sve natrag u ostatak kreme.
6. Podijelite kremu na dva dijela: u jedan umiješajte espresso, u drugi ohlađeni umak od malina.
7. Smokve (ne morate guliti) narežite na četvrtine.
8. Na ohlađeni biskvit stavite polovicu smokava, prelijte kremom od espressa. Zatim stavite preostale smokve i prelijte kremom od malina.
9. Stavite tortu u hladnjak da se stegne (najbolje preko noći).
Dodatak za završni sloj:
* 4–5 svježih smokava
* 1 vrećica prozirne glazure za torte
Dovršavanje:
1. Smokve narežite na tanke kolutiće i složite ih po vrhu torte.
2. Pripremite glazuru prema uputama na pakiranju.
3. Torta mora biti jako hladna kako topla glazura ne bi otopila kremu. Prelijte pažljivo.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar