TORTA OD SMOKAVA S KREMOM OD MALINA I ESPRESSA







Torta od smokava s kremom od malina i espressa 




Ako postoji kolač koji utjelovljuje kasno ljeto na tanjuru, onda je to ova torta; raskošna, sočna i neodoljivo mirisna. Smokve, kraljice sezone, u ovom se receptu udružuju s kremom od malina i laganom aromom espressa u desert koji spaja svježinu, punoću i nježnu dozu gorkasto-slatkog kontrasta.





Torta od smokava s kremom od malina i espressa 


Sastojci:
(za kalup s odvojivim dnom, promjera 24 cm)

Podloga za tortu:

  • 4 jaja
  • 80 g šećera
  • 50 g meda
  • 50 g maslaca (otopljenog)
  • 250 g prženih lješnjaka
  •  1 žličica praška za pecivo
  •  1 vrećica bourbon vanilin šećera
  • Prstohvat soli


Priprema:
1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
2. Miksajte žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti.
3. Dodajte otopljeni maslac i med pa kratko izmiksajte.
4. Umiješajte mljevene lješnjake pomiješane s praškom za pecivo.
5. Bjelanjke miksajte s vanilin šećerom i prstohvatom soli dok ne dobijete čvrsti snijeg.
6. Pažljivo ih umiješajte u prethodnu smjesu.
7. Smjesu izlijte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite 20 minuta na 180°C.
8. Ohladite podlogu u potpunosti.



Nadjev:

  • 600 g jogurta
  • 250 g vrhnja za šlag
  • 80 g šećera
  • 1 vrećica bourbon vanilin šećera
  • 8 listića želatine
  • 100 g smrznutih malina
  • 1 jaki espresso (cca. 30 ml)
  • 8–9 vrlo zrelih smokava

Priprema:

1. Maline kuhajte s malo šećera dok ne postanu kašaste. Propasirajte ih kroz sito i ostavite da se ohlade.
2. Želatinu omekšajte u hladnoj vodi.
3. Pomiješajte jogurt, šećer i vanilin šećer.
4. Vrhnje istucite u čvrsti šlag i pažljivo umiješajte u jogurt.
5. Iscijedite želatinu i otopite je na laganoj vatri. U nju dodajte žlicu jogurtne smjese, promiješajte, pa umiješajte sve natrag u ostatak kreme.
6. Podijelite kremu na dva dijela: u jedan umiješajte espresso, u drugi ohlađeni umak od malina.
7. Smokve (ne morate guliti) narežite na četvrtine.
8. Na ohlađeni biskvit stavite polovicu smokava, prelijte kremom od espressa. Zatim stavite preostale smokve i prelijte kremom od malina.
9. Stavite tortu u hladnjak da se stegne (najbolje preko noći).



Dodatak za završni sloj:
* 4–5 svježih smokava
* 1 vrećica prozirne glazure za torte


Dovršavanje:
1. Smokve narežite na tanke kolutiće i složite ih po vrhu torte.
2. Pripremite glazuru prema uputama na pakiranju.
3. Torta mora biti jako hladna kako topla glazura ne bi otopila kremu. Prelijte pažljivo.




Pripremila: Ivana Matas 





Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

DUNJA - RIZNICA ZDRAVIH NUTRIJENATA

ZELENA STRANA ŽIVOTA