TJESTENINA U UMAKU OD SMEĐIH ŠAMPINJONA





Tjestenina u umaku od smeđih šampinjona 




Sitna tjestenina u finom, kremastom umaku od gljiva hit je sezone. Malo posla, puno arome i odlična kombinacija gljiva, začina i Peccorina čine ovo jelo odličnom idejom baš svaki put. Tajna ovog umaka je u tome što su gljive svježe pasirane i prijane, ali i narezane na komade i prepržene, što rezultira punim i bogatim okusom.





Tjestenina u umaku od smeđih šampinjona 


Sastojci:

  • 450 g smeđih šampinjona, očišćenih, podijeljeno
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, podijeljeno
  • 30 g maslaca, podijeljeno
  • sol
  • 1 velika ljutika, sitno nasjeckana
  • 8 češnjeva češnjaka, sitno nasjeckanih
  • 500 ml povrtnog temeljca
  • 225 g sitne tjestenine
  • 240 ml vrhnja za kuhanje
  • 60 g sira Pecorino Romano, sitno naribanog



Priprema:

  1. U blenderu usitnite 340 grama gljiva. (Smjesa ne mora biti glatka.) Tanko narežite preostalih 110 grama gljiva.
  2. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte 1 žlicu ulja i pola maslaca. Pržite gljive oko 8 minuta dok ne postanu hrskave, posolite ih i prebacite na tanjur.
  3. U istoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte preostalo ulje i maslac. Dodajte pasirane gljive i pržite ih, povremeno miješajući, dok vlaga ne ispari, oko 10 minuta.
  4. Smanjite vatru i dodajte ljutiku i češnjak pa posolite. Kuhajte, miješajući, dok ljutika ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte temeljac, postružite što se zalijepilo na tavu i pustite da lagano kuha.
  5. Dodajte sitnu tjesteninu i posolite. Smanjite vatru i nastavite kuhati povremeno miješajući dok tjestenina ne bude al dente, oko 10 minuta.
  6. Umiješajte vrhnje i sir te kuhajte, često miješajući, dok se sir ne otopi, još 2 do 3 minute. Prije posluživanja umiješajte karamelizirane gljive.



Pripremila : Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE