SLADOLED OD BRESKVE S UMAKOM OD KARAMELE
Sladoled od breskve s umakom od karamele
Nema jaja, ali je pun i kremast. Sadrži breskve, no nije lagan ni vodenast. A karamel? Karamel ima svoju posebnu priču. Ukratko, ovaj sladoled je pravo čudo!
Sladoled od breskve s umakom od karamele
Sastojci:
šećer 1 šalica
voda 0,25 šalica
kukuruzni sirup (svijetli) 2 žlica
slatko vrhnje 0,75 šalica
maslac 0,25 šalica
bourbon whiskey 0,25 šalica
morska sol 1 žličica
Priprema:
U manjem loncu pomiješaj šećer, 60 ml vode i kukuruzni sirup. Pritom pažljivo obriši unutarnje stijenke lonca čistom kuhinjskom krpom ili kistom umočenim u vodu – to će spriječiti stvaranje kristala šećera.
Zagrij smjesu na srednje jakoj vatri dok ne proključa. Kuhaj bez miješanja, sve dok ne poprimi zlatnu boju, otprilike 6 do 8 minuta. Nastavi kuhati, povremeno nježno zakrećući lonac kružnim pokretima (nemoj miješati), dok karamel ne postane tamno jantarne boje, još oko 2 do 4 minute.
Makni s vatre i pažljivo umiješaj slatko vrhnje – smjesa će se privremeno stvrdnuti, ali će se kristali otopiti nakon nekoliko trenutaka. Dodaj maslac i miješaj pjenjačom dok se ne otopi, oko 1 minute.
Umiješaj bourbon i sol te još jednom dobro promiješaj. Ohladi na sobnu temperaturu, otprilike 1 sat.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar