QUICHE SA ŠUMSKIM GLJIVAMA 🍄





Quiche sa šumskim gljivama 




Još malo pa počinje sezona jesenskih kiša, a s njima će gljive početi nicati na sve strane. Ne propustite priliku ubrati ove prekrasne jesenske plodove – ali budite oprezni, jer znate kako se kaže: sve su gljive jestive, neke više puta, a neke samo jednom!





Quiche sa šumskim gljivama 


Sastojci:

Za tijesto:

  • 250 gr brašna
  • 125 gr maslaca
  • 1 jaje
  • žlica kiselog vrhnja

Punjenje:

  • 20 dkg raznih šumskih gljiva (vrganji, biserke, rusule..)
  • 10 dkg šampinjona
  • 4 jaja
  • vrhnje za kuhanje
  • kiselo vrhnje
  • 1 režanj češnjaka
  • pola crvenog luka srednje veličine
  • parmezan
  • sol, papar, muškatni oraščić




Priprema:

Zamijesite maslac koji ste ostavili pola sata na sobnoj temperaturi, s brašnom, jajetom s jednom žlicom vrhnja te dodajte malo soli. Kada ste zamijesili prhko tijesto, ostavite ga u frižideru na pola sata, a za to vrijeme možete pripremiti punjenje za pitu odnosno quiche.

Gljive operite i osušite, narežite po želji, na velike ili manje komade te ih pirjajte na sitno narezanom crvenom luku. Posolite ih a kada puste tekućinu dodajte i sitno narezani češnjak. Kuhate još minutu ili dvije, a zatim maknite s vatre i pustite neka se gljive ohlade.

U zdjeli umutite jaja s ostatkom kiselog vrhnja, vrhnjem za kuhanje, soli, paprom, muškatnim oraščićem i parmezanom te smjesi dodajte gljive.

Izvaljajte tijesto, smjestite ga u namašćeni i pobrašnjeni kalup za pite, izbodite vilicom te stavite peći na 200 stupnjeva na 10 minuta dok ne dobije laganu zlatnu boju. Zatim u njega izlijte smjesu s gljivama, na vrh posipajte još malo parmezana i stavite peći još na 20 minuta. Poslužite toplo ili hladno. Dobar tek!




Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE