QUICHE SA ŠUMSKIM GLJIVAMA 🍄
Za tijesto:
- 250 gr brašna
- 125 gr maslaca
- 1 jaje
- žlica kiselog vrhnja
Punjenje:
- 20 dkg raznih šumskih gljiva (vrganji, biserke, rusule..)
- 10 dkg šampinjona
- 4 jaja
- vrhnje za kuhanje
- kiselo vrhnje
- 1 režanj češnjaka
- pola crvenog luka srednje veličine
- parmezan
- sol, papar, muškatni oraščić
Zamijesite maslac koji ste ostavili pola sata na sobnoj temperaturi, s brašnom, jajetom s jednom žlicom vrhnja te dodajte malo soli. Kada ste zamijesili prhko tijesto, ostavite ga u frižideru na pola sata, a za to vrijeme možete pripremiti punjenje za pitu odnosno quiche.
Gljive operite i osušite, narežite po želji, na velike ili manje komade te ih pirjajte na sitno narezanom crvenom luku. Posolite ih a kada puste tekućinu dodajte i sitno narezani češnjak. Kuhate još minutu ili dvije, a zatim maknite s vatre i pustite neka se gljive ohlade.
U zdjeli umutite jaja s ostatkom kiselog vrhnja, vrhnjem za kuhanje, soli, paprom, muškatnim oraščićem i parmezanom te smjesi dodajte gljive.
Izvaljajte tijesto, smjestite ga u namašćeni i pobrašnjeni kalup za pite, izbodite vilicom te stavite peći na 200 stupnjeva na 10 minuta dok ne dobije laganu zlatnu boju. Zatim u njega izlijte smjesu s gljivama, na vrh posipajte još malo parmezana i stavite peći još na 20 minuta. Poslužite toplo ili hladno. Dobar tek!
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar