PAPPARDELLE S GOVEDINOM U CRNOM VINU
Pappardelle s govedinom u crnom vinu
Kad temperature padnu i dani postanu kraći, kuhinja ponovno postaje središte doma. Mirisi polaganog kuhanja, bogati umaci i topla tjestenina prizivaju osjećaj udobnosti i uživanja u malim ritualima. Upravo takva je i ova rustikalna, a opet profinjena kombinacija: pappardelle s govedinom sporo kuhanom u crnom vinu.
Pappardelle s govedinom u crnom vinu
Sastojci za četiri osobe:
- 400 g pappardelle tjestenine
- 600 g junetine (najbolje but ili plećka)
- 2 crvena luka
- 2 mrkve
- 2 stabljike celera
- 3 režnja češnjaka
- 500 ml crnog vina (punijeg okusa, npr. cabernet sauvignon)
- 250 ml goveđeg temeljca
- 2 žlice koncentrata rajčice
- Maslinovo ulje
- Svježi timijan i ružmarin
- Sol i svježe mljeveni papar
- Parmezan za posluživanje
Priprema:
- Govedinu narežite na veće kocke, posolite, popaprite i lagano zapecite na maslinovom ulju da dobije lijepu koricu. Izvadite je iz posude.
- U istoj posudi pirjajte sitno nasjeckan luk, mrkvu, celer i češnjak dok ne omekšaju.
- Dodajte koncentrat rajčice, promiješajte pa vratite meso. Zalijte vinom i pustite da alkohol ishlapi nekoliko minuta.
- Ulijte temeljac, ubacite začinsko bilje i smanjite vatru. Kuhajte poklopljeno 2 do 3 sata, dok meso ne postane mekano i umak se ne zgusne.
- Pappardelle skuhajte u posoljenoj vodi prema uputama na pakiranju. Ocijedite i dodajte u umak.
- Lagano promiješajte da se tjestenina obloži bogatim umakom, pospite svježim parmezanom i poslužite toplo.
Pripremila : Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar