KREM JUHA OD BUNDEVE






Krem juha od bundeve 




Bundeve, buče ili tikve možemo pronaći u preko 300 sorti, a one nama najpoznatije i dostupne za jelo su Hokaido tikva, Butternut ili muškatna tikva i Kabocha tikva. Prepune su kalcija, željeza, kalija, magnezija, fosfora i raznih vitamina. Najčešće ih pripremamo pečene, u obliku krema i juha, variva, džemova i kolača. Karakterizira ih lijepa narančasta boja, blaga slatkoća, bogato sočno meso, a odlično slažu uz začine poput cimeta, kurkume, bosiljka, ružmarina i papra pa se koristi u raznim slanim jelima. Kada radite krem juhu, možete ih kuhati u vodi ili peći u pećnici, a potom blendati – postupak je vrlo jednostavan a rezultat savršen.





Krem juha od bundeve 


Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 glavice luka sitno nasjeckane
  • 1 mrkva
  • 1 krumpir
  • 1 kg bundeve, oguljene, bez sjemenki i nasjeckane na komadiće
  • 2 režnja češnjaka
  • 700 ml temeljca od povrća ili piletine
  • 150 ml vrhnja za kuhanje
  • sol i papar
  • začini po izboru: muškatni oraščić, cimet, kurkuma, chilli, timijan
  • opcionalno: bučine sjemenke i bučino ulje



Priprema :

  • Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u velikom loncu, zatim lagano dinstajte 2 sitno nasjeckana luka oko 5 minuta dok ne omekšaju. Dodajte češnjak.
  • Dodajte bundevu, mrkvu i krumpir narezane na kockice, pa nastavite kuhati 8-10 minuta uz povremeno miješanje dok ne počnu omekšavati i dobivati ​​zlatnu boju.
  • Ulijte 700 ml povrtnog ili pilećeg temeljca i začinite solju i paprom. Zakuhajte, zatim kuhajte na laganoj vatri 10 minuta dok tikva ne omekša.
  • U lonac ulijte 150 ml vrhnja za kuhanje, ponovno zakuhajte, pa štapnim mikserom ili u blenderu napravite gustu kremastu juhu. Za baršunastu konzistenciju možete juhu proliti kroz gusto cjedilo.
  • Začinite je po ukusu, a zatim poslužite posutu krutonima i/ili bučinim sjemenkama i pokapanu s još maslinovog ili bučinog ulja.


Za krutone:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 4 kriške integralnog kruha sa sjemenkama, uklonjene kore
  • šaka sjemenki bundeve


Priprema:

  • Za izradu krutona: narežite 4 kriške integralnog kruha sa sjemenkama na male kvadrate.
  • U tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja, pa pržite kruh dok ne postane hrskav.
  • Dodajte šaku sjemenki bundeve u tavu, pa držite na vatri još nekoliko minuta dok se ne zapeku. Mogu se napraviti dan unaprijed i pohraniti u hermetički zatvorenu posudu.



Pripremila: Ivana Matas 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE