KOLAČ SA ŠLJIVAMA I SIROM






Kolač sa šljivama i sirom 



Ako tražite desert koji spaja meko, mirisno dizano tijesto s kremastim punjenjem i sočnim sezonskim voćem, ovaj recept je pravi pogodak. Slatke kuglice punjene svježim sirom i šljivama, posute makom, ne samo da divno izgledaju na stolu nego i osvajaju savršenim spojem okusa.




Kolač sa šljivama i sirom 


Sastojci:

za tijesto:

  • 300 g glatkog brašna
  • 60 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 5 g suhog kvasca
  • 1 jaje
  • 80 ml mlijeka
  • 80 ml vrhnja za šlag
  • 60 g maslaca + 20 g za premazivanje posude
  • 1 žumanjak + 1 žlica mlijeka za premazivanje

za nadjev:

  • 100 g svježeg sira
  • 1 žumanjak
  • korica pola limuna
  • 1 žlica limunova soka
  • 20 g kristal-šećera
  • 4 šljive
  • cijeli mak za posipanje



Priprema :

  1. U zdjelu prosijemo brašno i šećer u prahu. Dodamo prstohvat soli, kvasac i dobro promiješamo. Ulijemo jaje, mlako mlijeko i vrhnje za šlag. Ukratko izmijesimo i dodamo ohlađeni rastopljeni maslac. Umijesimo glatko i elastično tijesto koje ostavimo na toplome mjestu da se diže sat vremena.
  2. Okruglu vatrostalnu posudu premažemo maslacem. Dignuto tijesto razrežemo na 11–12 dijelova i od svakog oblikujemo kuglicu. Posložimo ih u okruglu posudu i ostavimo da odmaraju još oko 15 minuta.
  3. U međuvremenu pomiješamo svježi sir sa žumanjkom, dodamo naribanu koricu i sok od limuna te šećer. U dignutim kuglicama prstima napravimo udubine. Rubove kuglica premažemo žumanjkom razmućenim s mlijekom.
  4. Udubine punimo naizmjenično smjesom od sira i polovicama šljiva okrenutima rezom prema gore. Površinu pospemo cijelim makom. Pečemo u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 30 minuta. Ostavimo da se ohladi u posudi. Prije posluživanja možemo posuti šećerom u prahu.



Pripremila : Ivana Matas 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE