KOLAČ SA ŠLJIVAMA I SIROM
Kolač sa šljivama i sirom
Ako tražite desert koji spaja meko, mirisno dizano tijesto s kremastim punjenjem i sočnim sezonskim voćem, ovaj recept je pravi pogodak. Slatke kuglice punjene svježim sirom i šljivama, posute makom, ne samo da divno izgledaju na stolu nego i osvajaju savršenim spojem okusa.
Kolač sa šljivama i sirom
Sastojci:
za tijesto:
- 300 g glatkog brašna
- 60 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 5 g suhog kvasca
- 1 jaje
- 80 ml mlijeka
- 80 ml vrhnja za šlag
- 60 g maslaca + 20 g za premazivanje posude
- 1 žumanjak + 1 žlica mlijeka za premazivanje
za nadjev:
- 100 g svježeg sira
- 1 žumanjak
- korica pola limuna
- 1 žlica limunova soka
- 20 g kristal-šećera
- 4 šljive
- cijeli mak za posipanje
Priprema :
- U zdjelu prosijemo brašno i šećer u prahu. Dodamo prstohvat soli, kvasac i dobro promiješamo. Ulijemo jaje, mlako mlijeko i vrhnje za šlag. Ukratko izmijesimo i dodamo ohlađeni rastopljeni maslac. Umijesimo glatko i elastično tijesto koje ostavimo na toplome mjestu da se diže sat vremena.
- Okruglu vatrostalnu posudu premažemo maslacem. Dignuto tijesto razrežemo na 11–12 dijelova i od svakog oblikujemo kuglicu. Posložimo ih u okruglu posudu i ostavimo da odmaraju još oko 15 minuta.
- U međuvremenu pomiješamo svježi sir sa žumanjkom, dodamo naribanu koricu i sok od limuna te šećer. U dignutim kuglicama prstima napravimo udubine. Rubove kuglica premažemo žumanjkom razmućenim s mlijekom.
- Udubine punimo naizmjenično smjesom od sira i polovicama šljiva okrenutima rezom prema gore. Površinu pospemo cijelim makom. Pečemo u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 30 minuta. Ostavimo da se ohladi u posudi. Prije posluživanja možemo posuti šećerom u prahu.
Pripremila : Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar