KOLAČ OD JABUKA S GLAZUROM OD LIMUNA 🍋
Kolač od jabuka s glazurom od limuna
Jeste li ikad isprobali kolač od jabuka u njemačkom stilu? Prko tijesto, karamelizirane jabuke i glazura od limuna – može li bolje od toga?
Kolač od jabuka s glazurom od limuna
Sastojci:
za tijesto:
- 450 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 150 g šećera
- vanilin šećer
- prstohvat soli
- 300 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
- naribana korica 1 limuna
- 1 jaje (veliko)
za nadjev:
- 1,5 kg kiselkastih jabuka
- 70 g šećera
- 1 žličica cimeta
- 2 žlice gustina
- sok od 1 limuna
- 75 g prženih badema, nasjeckanih
- po želji: mljeveni orasi za posip po dnu
za glazuru:
- 3 žlice limunovog soka
- 100 g šećera u prahu
- listići badema za posip
Priprema:
- Prosijte brašno u veću zdjelu i pomiješajte s praškom za pecivo, šećerom i solju. Dodajte maslac narezan na kockice, limunovu koricu, vaniliju i jaje. Umijesite tijesto. Podijelite na tri dijela, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak oko 30 minuta.
- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Jedan dio tijesta iskoristite za dno, a drugim obložite rubove kalupa. Dno nekoliko puta izbodite vilicom i vratite u hladnjak. Treći dio ostavite za završni sloj.
- Ogulite jabuke i narežite ih na tanke ploške ili kockice. Odmah ih pomiješajte s limunovim sokom da ne potamne. Dodajte šećer, cimet i gustin. Umiješajte i nasjeckane bademe. Dobro promiješajte da se sve poveže.
- Po dnu tijesta pospite malo krušnih mrvica ili mljevenih oraha, zatim rasporedite jabuke. Zadnji dio tijesta razvaljajte i položite preko nadjeva kao gornju koru. Rubove dobro pritisnite prstima ili ravnim rubom.
- Pitu pecite 30 minuta na 200 stupnjeva. Nakon toga pokrijte papirom za pečenje da ne potamni previše, smanjite temperaturu na 175 °C i pecite još 30 minuta – dok gornja kora ne postane zlatna.
- Pustite da se pita potpuno ohladi na rešetki, a zatim je ostavite preko noći u hladnjaku. Prije posluživanja pomiješajte šećer u prahu s limunovim sokom u glatku glazuru i premažite preko gornje kore. Pospite listićima badema i ostavite da se stisne.
Pripremila : Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar