JOGURT PITA S KOKOSOM I LIMUNOM 🍋
Jogurt pita s kokosom i limunom
Ova lagana, prhka pita savršena je za sve ljubitelje starinskih kolača. Spoj prhkog tijesta koje se topi u ustima i nadjeva od jogurta, kokosa i svježeg limuna daje savršeno uravnotežen okus – istovremeno sočan, kremast i osvježavajuć.
Jogurt pita s kokosom i limunom
Sastojci:
Prhko tijesto:
- 200 g maslaca
- prstohvat soli
- 80 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 4 žumanjka
- naribana korica ½ limuna
- 300 g oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
Nadjev od kokosa i limuna:
- 4 bjelanjka
- prstohvat soli
- 150 g šećera
- 2 vrećice vanilin šećera
- 800 g čvrstog jogurta
- naribana korica i sok ½ limuna
- 30 g gustina
- 150 g kokosa
Za posipanje:
- šećer u prahu
Priprema:
U zdjelu stavite omekšali maslac narezan na kockice, sol, šećer, vanilin šećer, žumanjke i koricu limuna. Sve dobro promiješajte vilicom. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i umijesite glatko, mekano tijesto. Ako se lijepi, dodajte još malo brašna. Tijesto podijelite na dva dijela – jedan malo veći. Veći komad zamotajte u foliju i stavite u hladnjak (to će biti podloga), a manji u zamrzivač (njega ćete kasnije naribati preko nadjeva).
Bjelanjke sa solju istucite u čvrsti snijeg. Postupno dodajte šećer i vanilin šećer, miješajući dok se kristali potpuno ne otope. U smjesu lagano umiješajte jogurt, sok i koricu limuna, gustin i kokos. Radite polako, pjenjačom, da snijeg ostane prozračan. Ohlađeni veći dio tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj površini prema veličini kalupa i pažljivo ga prenesite u lim za pečenje. Po tijestu ravnomjerno rasporedite nadjev. Manji komad tijesta iz zamrzivača naribajte po vrhu i lagano utisnite prstima. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 30–35 minuta, dok pita ne poprimi lijepu zlatnu boju. Kad se pita ohladi, pospite je šećerom u prahu i narežite na kocke. Najbolja je kad malo odstoji, jer se tada okusi savršeno prožmu.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar