ZAŠTO JEDEMO ŠUNKU I JAJA NA USKRS?
Zašto jedemo šunku i jaja na Uskrs?
Šunka, jaja, mladi luk,
rotkvice, hren, francuska salata... Sve je to dio brojnih uskrsnih stolova. No
jeste li se ikada pitali zašto na Uskrs jedemo šunku i jaja?
Zašto jedemo šunku na Uskrs?
Međutim,
kako je tijekom Drugog svjetskog rata vuna postala vrlo popularna tkanina,
ubijalo se sve manje janjadi, a time je postalo dostupno i mnogo manje mesa
za Uskrs nego u prošlosti.
Prema babilonskom mitu, božica
Ishtar je s Baalom, bogom Sunca, začela sina Tammuza. Njega je pak u šumi ubila
divlja svinja nakon čega je božica narodu naredila da se svake nedjelje jede
svinjetina. Jednom godišnje obilježavala se njegova smrt čemu je prethodilo 40
dana posta, što se može povezati s 40 dana korizme.
Zašto jedemo jaja na Uskrs?
Velik
dio uskršnjeg obroka čine i jaja. Jaja su tradicionalno vezana uz ponovno rođenje, pomlađivanje i besmrtnost. S
obzirom na to da se Uksrs, kao dan dan Isusova uskrsnuća, uvijek slavi na
proljeće kada se priroda ponovno budi i „rađa“, jasno je zašto jaja ljude
podsjećaju na novi život.
No
zanimljivo je i to da su u vrijeme ranog kršćanstva jaja bila zabranjena
tijekom 40 dana korizme, a ponovno su se smjela jesti baš na sam Uskrs.
Pripremila:
Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar