USKRSNI KEKSI OD MRKVE I ORAHA S GLAZUROM OD KREM SIRA
Uskrsni keksi od mrkve i oraha s glazurom od krem sira
Sastojke koje biste inače upotrijebili za tortu od sira možete
iskoristiti i za pripremu nešto jednostavnije, ali podjednako fine slastice.
Uskrsni keksi od mrkve i oraha s glazurom od krem sira
Sastojci:
Za kekse:
- 300 g naribanih mrkvi
- 300 g brašna
- 250 g omekšanog maslaca
- 200 g smeđeg šećera
- 140 g nasjeckanih tostiranih
oraha
- 100 g bijelog šećera
- 2 velika jaja
- 2 čajne žličice ekstrakta
vanilije
- 1 čajna žličica cimeta u prahu
- 1 čajna žličica praška za
pecivo
- ½ čajne žličice sode bikarbone
- ½ čajne žličice đumbira u prahu
- prstohvat soli
Za
glazuru :
- 400 g šećera u prahu
- 250 g omekšanog krem sira
- 125 ml omekšanog maslaca
- 1 čajna žličica ekstrakt
vanilije
Priprema:
1.
Napravite kekse: u
velikoj zdjeli od miksera pomiješajte maslac, smeđi šećer i bijeli šećer.
Miksajte oko tri minute dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte jaja i
ekstrakt vanilije i nastavite miksati.
2. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu
bikarbonu, cimet, mljeveni đumbir i malo soli. Postupno umiješajte brašno u
ostatak smjese – miksajte dok se sastojci ne povežu. Ručno umiješajte naribane
mrkve i nasjeckane komadiće oraha.
3.
Od dobivene smjese
oblikujte kekse – uzmite oko dvije žlice smjese za jedan keks, položite ga na
lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje. Napravite razmak od oko
pet centimetra između keksa jer će se isti tijekom pečenja povećati.
4. Stavite peći kekse u prethodno zagrijanu pećnicu na 180
Celzijevih stupnjeva oko 14 do 16 minuta, odnosno dok nisu termički obrađeni do
kraj. Pustite da se ohlade prije nego što ih premažete glazurom.
5.
Napravite glazuru:
omekšani maslac i krem sir izmiksajte mikserom dok se sastojci ne povežu.
Dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije i nastavite miksati dok ne dobijete
jednoličnu glazuru. Premažite je preko vrha ohlađenih keksa i poslužite s malo
nasjeckanih oraha po želji. Dobar tek!
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar