UMAK OD BRUSNICE - KISELKAST I TAKO LJEKOVIT
Umak od brusnice - kiselkast i tako
ljekovit
Iako nismo toliko ludi za brusnicama kao
nordijci ili kanađani, ova iznimno zdrava bobica može se konzumirati na razne
načine.
Umak od brusnice
Sastojci:
• 100 g suhih brusnica
• pola naranče
• 1 žlica šećera
• sol i papar
• 2 dl vode
• 0,5 dl crnog vina
• malo svježeg đumbira
Priprema:
Suhe brusnice treba namakati barem pola
sata.
U posudu ulijte vodu, dodajte šećer, sok od
pola naranče te sve ostale sastojke.
Đumbir očistite i stavite ga u komadu, a on
će dati notu ljutine i blagoga limunskog okusa zato nemojte pretjerivati s
paprom.
Sve zajedno kuhajte 10 minuta dok se umak
ne počne gusnuti i brusnice polako raspadati do željene gustoće.
Ako mislite da je umak previše rijedak
dodajte malo gustina.
No imajte na umu da će se umak zgusnuti dok
se hladi.
Kako biste dobili željeni okus možete i
naribati malo narančine korice.
Na kraju izvadite komadić đumbira i pustite
da se umak malo ohladi.
Savjet:
Ovaj umak odlično se slaže uz pečenu patku,
mlince, karamelizirani celer i krumpir, a neizostavan je uz mesne
okruglice.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar