TRADICIONALNI RECEPT ZA ŠUNKU U KRUHU
Tradicionalni recept za šunku u kruhu
Hrskava korica kruha
savršeno nadopunjuje sočnost šunke, stvarajući kombinaciju kojoj je teško
odoljeti. Osim klasične verzije s dizanim tijestom, danas postoje brojne
moderne varijacije – od lisnatog tijesta, dodatka sira i začina, pa sve do
integralnih i pivskih varijanti. Bez obzira na odabir, jedno je sigurno: šunka
u kruhu uvijek će biti zvijezda blagdanskog stola!
Tradicionalni recept za
šunku u kruhu
Sastojci:
- 1 kg kuhane ili dimljene šunke
- 500 g glatkog brašna
- 1 kocka svježeg kvasca (40 g) ili 1 vrećica
suhog kvasca
- 2 dcl mlijeka
- 1 žličica šećera
- 1 žličica soli
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 jaje (za premazivanje)
Priprema:
Priprema tijesta
- U
toplom mlijeku otopite kvasac sa šećerom i ostavite da se zapjeni.
- U
zdjeli pomiješajte brašno i sol, dodajte kvasac i maslinovo ulje te
zamijesite glatko tijesto. Ostavite da se diže 45-60 minuta.
Zamotavanje šunke
- Tijesto
razvaljajte na pobrašnjenoj površini i omotajte njime šunku. Dobro spojite
krajeve kako šunka ne bi iscurila tijekom pečenja.
Pečenje
- Premažite
tijesto umućenim jajetom.
- Pecite
u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 45-50 minuta, dok ne poprimi
zlatnosmeđu boju.
Posluživanje
- Ostavite
da se malo ohladi prije rezanja kako bi se okusi proželi. Poslužite uz
senf, hren ili svježi mladi luk.
Pripremila: Ivana
Matas
Primjedbe
Objavi komentar