SLOŽENAC S TUNJEVINOM
Složenac s tunjevinom
Složenac
s tunjevinom ukusno je, zasitno i utješno je jelo za koje vam ne trebaju ni
kulinarska vještina ni skupi sastojci, već samo svakodnevne namirnice i 20
minuta da ih nasjeckate, popirjate i posložite. Dobar tek!
Složenac s tunjevinom
Sastojci:
- 225 g tjestenine
- 45 g maslaca, podijeljeno
- 1/2 srednjeg žutog luka,
nasjeckanog
- 2 stabljike celera rebraša,
nasjeckane
- 300 g šampinjona, tanko
narezanih
- 1/2 čajne žličice soli
- Svježe mljeveni crni papar
- Prstohvat kajenskog papra
- 2 žlice brašna
- 180 ml pilećeg temeljca
- 120 ml punomasnog mlijeka
- 1 žlica limunovog soka
- 170 g tune iz konzerve,
ocijeđene i usitnjene
- 100 g sira (mozzarelle, goude
ili bijelog cheddara), naribanog
- 50 g svježe naribanog
parmezana, podijeljeno
- 2 žlice sjeckanog peršina
- 2 žlice sjeckanog kopra
- 2 žlice sjeckanog vlasca
- 15 g panko mrvica
Priprema:
1.
Skuhajte tjesteninu
prema uputama na pakiranju. Ocijedite.
2. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
3. U velikoj tavi prikladnoj za pećnicu na srednje jakoj vatri
otopite 30 g maslaca. Dodajte luk, celer i gljive te pirjajte, povremeno
miješajući, dok malo ne omekšaju, oko 5 minuta. Začinite solju, paprom i
kajenskim paprom.
4.
Pospite brašnom i
kuhajte još 2 minute. Ulijte pileći temeljac i mlijeko i pustite da se lagano
kuha dok ne zavrije. Smanjite vatru, kuhajte još 2 do 3 minute da se zgusne, a
zatim ugasite vatru.
5. Umiješajte sok od limuna, tunu, tvrdi sir, polovicu parmezana i
začinsko bilje te promiješajte.
6.
Otopite preostali
maslac i pomiješajte ga s panko mrvicama i preostalim parmezanom i prelijte
preko tjestenine s tunjevinom.
7. Pecite u pećnici 15 do 20 minuta, dok mrvice i parmezan na vrhu
ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar