SALATA OD PATLIDŽANA S MENTOM I PINJOLIMA 🍆 🥗
Salata od patlidžana s mentom i pinjolima
Salata
od patlidžana jednostavno je ljetno jelo koje savršeno spaja sezonske okuse
i arome. Osnova su naravno patlidžani koje ćemo prepeći kako bi izgubili vodu i
gorčinu, a okus salate bit će puniji zahvaljujući crnim maslinama i pinjolima.
Metvica će svojim čarobnim okusom dati čitavom jelu puno svježine, a slatkasto-kiselkasti preljev će uz vrlo malo
truda od obične salate napraviti fantaziju.
Salata od patlidžana s mentom i pinjolima
Sastojci:
Za salatu:
- 2 patlidžana, narezana na
kolute debljine 1 centimetar
- 2 žlice maslinovog ulja
- 25 g pinjola, preprženih
- 50 g fete, izmrvljene
- 1 šaka crnih maslina, bez
koštice
- 1 šaka peršina, nasjeckanog
- 1 šaka metvice, samo listići
Za
preljev:
- 1 mala ljutika, sitno
nasjeckana
- 1 žlica dijon senfa
- 1½ žlice bijelog vinskog octa
- 3½ žlice ekstra djevičanskog
maslinovog ulja
- ½ čajne žličice šećera
- sol
- papar
Priprema:
1.
Zagrijte grill tavu na
jakoj vatri. Narezane kriške patlidžana premažite uljem i pecite ih 4-5 minuta
sa svake strane omekšaju i malo ne pougljene. Prebacite pržene patlidžane u
zdjelu.
2. Pomiješajte sve sastojke za preljev i dobro ih posolite i
popaprite. Prelijte preko patlidžana i dobro promiješajte.
3. Posložite patlidžane na pladanj, pospite pinjolima, fetom,
peršinom, metvicom i maslinama. Prelijte preostalim preljevom i poslužite.
Pripremila:
Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar