SALATA OD PATLIDŽANA S MENTOM I PINJOLIMA 🍆 🥗





Salata od patlidžana s mentom i pinjolima

 

 

Salata od patlidžana jednostavno je ljetno jelo koje savršeno spaja sezonske okuse i arome. Osnova su naravno patlidžani koje ćemo prepeći kako bi izgubili vodu i gorčinu, a okus salate bit će puniji zahvaljujući crnim maslinama i pinjolima. Metvica će svojim čarobnim okusom dati čitavom jelu puno svježine, a slatkasto-kiselkasti preljev će uz vrlo malo truda od obične salate napraviti fantaziju.

 

 

 

 

Salata od patlidžana s mentom i pinjolima

 

Sastojci:

 

Za salatu:

 

  • 2 patlidžana, narezana na kolute debljine 1 centimetar
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 25 g pinjola, preprženih
  • 50 g fete, izmrvljene
  • 1 šaka crnih maslina, bez koštice
  • 1 šaka peršina, nasjeckanog
  • 1 šaka metvice, samo listići

 

 

Za preljev:

 

  • 1 mala ljutika, sitno nasjeckana
  • 1 žlica dijon senfa
  • 1½ žlice bijelog vinskog octa
  • 3½ žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • ½ čajne žličice šećera
  • sol
  • papar

 

 

 

Priprema:

 

1.      Zagrijte grill tavu na jakoj vatri. Narezane kriške patlidžana premažite uljem i pecite ih 4-5 minuta sa svake strane omekšaju i malo ne pougljene. Prebacite pržene patlidžane u zdjelu.

2.     Pomiješajte sve sastojke za preljev i dobro ih posolite i popaprite. Prelijte preko patlidžana i dobro promiješajte.

3.     Posložite patlidžane na pladanj, pospite pinjolima, fetom, peršinom, metvicom i maslinama. Prelijte preostalim preljevom i poslužite.

 

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE