PUNJENE TIKVICE NA TURSKI






Punjene tikvice na turski

 

 

Za razliku od klasičnih punjenih tikvica u kojima se koristi riža ili bulgur, ovdje će vam uz nadjev od mljevene junetine trebati slanutak. Tikvice se prže prije punjenja, a mnogi kažu da je baš u tome tajna slasti. Kuhate li slanutak posebno za ovo jelo, skuhajte veću količinu unaprijed i zamrznite ga za buduće recepte.

 

 

 

Punjene tikvice na turski

 

Sastojci:

 

  • 8 malih tikvica
  • 250 g mljevene junetine
  • 1 nasjeckani luk
  • 2 žlice koncentrata od rajčice
  • 170 kuhanog slanutka
  • sol, papar
  • kumin
  • jogurt ili vrhnje
  • ulje

 

 

 

Priprema:

 

1.      Odrežite vrhove i krajeve tikvica, lagano ih izgrebite nožem ili vilicom i izdubite.

2.     U dubljoj tavi zagrijte ulje i pržite tikvice dok ne dobiju zlatnu boju.

3.     U drugoj tavi zagrijte 4–5 žlica ulja, dodajte luk i pirjajte dok ne omekša. Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne promijeni boju.

4.     Dodajte jednu žlicu koncentrata od rajčice i pirjajte dok ne zamiriše. Dodajte sol, papar i kumin po ukusu, dobro promiješajte. Dodajte slanutak, sve izmiješajte i maknite s vatre. Napunite pržene tikvice pripremljenim nadjevom. Složite ih u prikladnu posudu za pečenje.

5.     U lončiću zagrijte 2 žlice ulja, dodajte 1 žlicu koncentrata rajčice i kratko propirjajte. Dodajte 2 šalice vode, promiješajte i maknite s vatre. Prelijte tikvice umakom. Pecite 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C. Poslužite uz jogurt ili vrhnje.

 

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE