POVRTNE LAZANJE S PUNO SIRA - OKUS KOJEMU JE TEŠKO ODOLJETI
Povrtne lazanje s puno sira - okus kojemu je teško odoljeti
Ovaj jednostavan recept za povrtne
lazanje s puno sira namirit će vaše potrebe za zelenim,
ali i za finim okusima. Povrće s aromom češnjaka sjajno će se sljubiti s
bešamelom i ricottom, kao i s fetom i finim zapečenim ribanim sirom na vrhu.
Povrtne lazanje s puno sira
Sastojci:
- 30 g maslaca
- 30 g glatkog brašna
- 350 ml mlijeka
- 250 – 300 g šparoga, očišćenih
i narezanih
- 2 tikvice, narezane na trakice
- 2 mlada luka, očišćena i
narezana na ploške
- 250 g špinata, očišćenog
- 10-15 listova lazanja
- 150 g smrznutog graška
- 250 g ricotte
- 200 g feta sira, smrvljenog
- 2 rajčice, narezane na tanke
ploške
- 25 g svježih listova bosiljka,
nasjeckanih, plus za posluživanje
- 120 g ribanog sira (edamera ili
gaude)
- sol
- papar
- 2 žlice maslinovog ulja
Priprema:
1.
Zagrijte pećnicu na
200 stupnjeva.
2. Otopite maslac u maloj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte
brašno. Kuhajte, miješajući, otprilike 1 minutu ili dok brašno ne počne
dobivati boju (pazite da ne izgori). Maknite s vatre. Postupno umiješajte
mlijeko i miješajte da se sjedini. Vratite na vatru i kuhajte, neprestano
miješajući, 3 minute ili dok umak ne zavrije i ne zgusne se. Maknite s vatre.
Posolite i popaprite.
3.
Zakuhajte posoljenu
vodu u loncu i blanširajte šparoge oko dvije minute. Zadnju minutu dodajte
tikvice, grašak i špinat. Ocijedite i prosušite papirnatim ručnikom.
4. U tavi zagrijete maslinovo ulje. Kratko popržite luk, posolite,
dodajte češnjak i kratko ga pržite, pa dodajte sve povrće. Pirjajte ga 2-3
minute pa maknite s vatre. Začinite po želji.
5.
Dno vatrostalne posude
dimenzija 20 cm x 28 cm prekrijte s bešamel umakom pa nekuhanim listovima
lazanja. Na njih stavite trećinu povrća, trećinu ricotte i trećinu feta sira.
Ponovite još u dva sloja i završite slijem tjestenine. Prelijte ga bešamelom, pospite
naribanim sirom i poslažite kriške rajčice i bosiljak.
6. Pecite lazanje 45 minuta ili ne dobiju lijepu boju, a rubovi se
ne zapeku. Pospite s još svježeg bosiljka i poslužite vruće.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar