PJENUŠAC OD BAZGE
Pjenušac od bazge
Ako ste se pitali možete li
bazgu iskoristiti za nešto sasvim novo, čitajte dalje jer s vama dijelimo
recept za pjenušac od bazge.
Pjenušac od bazge
Sastojci:
- 1/2 litre vruće vode
- 3 i 1/2 šalice šećera u prahu
- Sok od 1 limuna
- Kora 1 limuna (ako nije neprskani, namočiti ga u vodi
30 minuta i dobro oprati)
- 2 velike žlice domaćeg octa od kruške tepke (može i
vinskog)
- 3 veća svježa cvata bazge
- 4,5 litre vode (za naknadno dodavanje)
Priprema:
- U većoj posudi otopiti šećer u prahu u 1/2 litre vruće
vode. U otopinu dodati redom sok i narezanu koru limuna, ocat, cvjetove
bazge.
- Sve preliti u staklenku od 5 litara. Napomena:
staklenku prethodno dobro ugrijati da ne pukne pri dodavanju vruće
tekućine. Ako je staklenka hladna, može puknuti zbog nagle promjene
temperature.
- Zakuhati 4,5 litre vode do samog vrenja, skloniti s
vatre. Pažljivo ulijevati vruću vodu u staklenku s pripremljenim
sastojcima dok se ne napuni.
- Pokriti staklenku (npr. gazom ili poklopcem) i ostaviti
da odstoji 5 dana na tamnom i hladnijem mjestu.
- Nakon 5 dana, procijediti tekućinu i uliti je u
sterilizirane boce.
- Zatvoriti boce i opet ostaviti da odstoje još 5 dana na
hladnom i tamnom mjestu.
- Prije posluživanja, dobro rashladiti pjenušac. Posluži
s kriškama limuna u čaši.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar