PILETINA S PARMEZANOM I NJOKIMA IZ JEDNE TAVE
Piletina s parmezanom i njokima iz jedne tave
Piletina s parmezanom klasik
je američke kuhinje inspiriran Italijom. Pohana piletina
prelivena rastopljenim sirom i poslužena najčešće se špagetima u umaku od rajčice, prava je
utješna hrana, a svi prigovori padaju pred bogatim, finim okusom i prekrasno
kremastim rastopljenim sirom.
Piletina s parmezanom i njokima iz jedne tave
Sastojci:
- 2 komada pilećih prsa bez kože
i kostiju
- 2½ čajne žličice soli,
podijeljeno
- ¼ šalice brašna
- ¼ šalice ekstra djevičanskog
maslinovog ulja
- 8 češnjeva češnjaka, sitno
nasjeckanog
- ½ čajne žličice mljevenih
pahuljica crvene papričice
- 800 g pelata iz konzerve
- 1½ čajna žličica šećera
- 500 g njoka od krumpira
- 60 g parmezana, sitno naribanog
- 230 g mozzarelle iz tekućine,
narezane na kockice
- listovi svježeg bosiljka, za
posluživanje
Priprema:
1.
Napravite 2 filea od
svakog komada pilećih prsa. Posolite ih s oko 2 čajne žličice soli, prebacite u
zdjelu i pospite brašnom. Okrećite ih da se ravnomjerno nabrašne.
2. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi od lijevanog željeza, na
srednje jakoj vatri. Pecite dva po dva filea dok ne dobiju lijepu boju, dodajte
još ulja između serija ako je potrebno. Izvadite meso iz tave i ostavite ga sa
strane.
3. Smanjite vatru i dodajte nasjeckani češnjak i sitno mljevene
pahuljice crvene papričice i pirjajte 1 minutu.
4.
Dodajte cijele
oguljene pelate (malo ih zdrobite rukama), ostatak soli, šećer, pustite da
zavrije pa kuhajte uz povremeno miješanje dok se umak malo ne zgusne, oko 5
minuta.
5. Dodajte njoke i kuhajte uz stalno miješanje dok njoki samo malo
ne omekšaju, manje od 2 minute, pa maknite s vatre.
6. Toplina brojlera. Posložite piletinu u jednom sloju preko njoka
u umaku. Pospite parmezanom i mozzarellom. Premjestite tavu u pećnicu i pecite
dok se sir ne otopi i ne dobije boju, 5 do 8 minuta.
7. Pospite listićima bosiljka i poslužite.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar