PANNA COTTA S KOKOSOVIM MLIJEKOM I LIMUNSKOM TRAVOM
Panna cotta s kokosovim mlijekom i limunskom travom
Ovaj desert je savršena alternativa klasičnoj panna cotti na bazi vrhnja jer je laganiji, veganski (ako se koristi biljni zaslađivač i agar-agar), a okusom donosi dašak tropske svježine. Limunska trava daje diskretnu citrusnu notu, dok kokosovo mlijeko čini teksturu svilenkastom i punom, ali bez težine. Najbolje od svega? Priprema je jednostavna, ne zahtijeva pećnicu, a može se pripremiti dan ranije – idealno za tople ljetne večere s prijateljima, piknike ili čak kao desert ‘za ponijeti’ u staklenci.
Panna cotta s kokosovim mlijekom i limunskom travom
Sastojci za četiri porcije:
- 400 ml punomasnog kokosovog mlijeka
- 1 stabljika svježe limunske trave (ili 1 žličica sušene, ako je svježa nedostupna)
- 1 žličica korice neprskanog limuna
- 2 žlice agavinog sirupa ili meda (ili po ukusu)
- 1/2 žličice agar-agara (ili 1 listić želatine, ako ne treba biti veganski)
- Svježe voće za posluživanje: mango, borovnice, passion fruit ili maline
- Nekoliko listića mente za dekoraciju
Priprema :
- U malom loncu pomiješajte kokosovo mlijeko s nasjeckanom stabljikom limunske trave (samo bijeli, donji dio) i dodajte limunovu koricu. Zagrijavajte na laganoj vatri do točke vrenja, potom maknite s vatre i pustite da se aromatizira 10 minuta. Procijedite mlijeko kako biste uklonili vlakna limunske trave i vratite ga u lonac.
- Dodajte agavin sirup i agar-agar te dobro promiješajte. Vratite na srednje jaku vatru i kuhajte uz stalno miješanje 2–3 minute – to je važno kako bi se agar pravilno aktivirao. Ako koristite želatinu, pripremite je prema uputama i umiješajte u toplo kokosovo mlijeko, pazeći da se potpuno otopi.
- Ulijte smjesu u čašice, kalupe ili male staklenke. Ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak na najmanje 3 sata – idealno preko noći.
- Prije posluživanja, desert ukrasite svježim voćem i listićima mente. Ako volite dodatni kontrast, prelijte s nekoliko kapi sirupa od marakuje ili limete.
Pripremila : Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar