NJOKI SA ŠPAROGAMA I PANCETOM
Njoki sa šparogama i pancetom
Domaći njoki po pravom talijanskom
receptu, kremasti umak sa šparogama i hrskava prepržena
panceta... tko može odoljeti, neka dokaže.
Njoki sa šparogama i pancetom
Sastojci:
- 900 g krumpira
- 1 veliki žumanjak, razmućen
- 1 ½ čajne žličice soli,
podijeljeno, plus još po ukusu
- 160 g brašna 00, podijeljeno,
plus za posipanje
- 110 g pancete, narezane na
komadiće duge oko 2 centimetra
- 60 ml ekstra djevičanskog
maslinovog ulja, plus za podmazivanje
- 1 manji žuti luk, nasjeckan na
sitno
- 450 g svježih šparoga,
očišćenih i narezanih na komade duge otprilike 3 centimetra
- 1/4 čajne žličice crnog papra
Priprema:
1.
Stavite krumpir u
veliki lonac i dodajte toliko hladne vode da bude otprilike dva prsta iznad
krumpira. Zakuhajte na jakoj vatri pa smanjite vatru na srednje jaku i kuhajte,
povremeno miješajući, dok krumpir ne bude mekan kada ga ubodete vilicom, ali ne
toliko da se raspada, otprilike 22 do 25 minuta.
2. Dobro ocijedite krumpir i ostavite da odstoji dok ne ohladi
toliko da ga možete primiti rukom, oko 15 minuta. Isperite lonac i ostavite ga
sa strane.
3.
Krumpir protisnite
gnječilicom za krumpir u zdjelu srednje veličine (ili ga u njoj izdrobite) i
nastavite gnječiti dok ne dobijete gladak pire. Rasporedite u ravnomjernom
sloju na čistu radnu površinu i ostavite da se ohladi gotovo na sobnu
temperaturu, oko 10 minuta. Žumanjkom ravnomjerno prelijte krumpir pa
ravnomjerno pospite žličicom soli i s otprilike 80 grama brašna. Smjesu
„preklopite“ nekoliko puta pomoću gumene špatule, pa pospite ostalim brašnom i
umijesite u glatko tijesto.
4.
Veliki lim za pečenje
obložite papirom za pečenje i lagano ga pospite brašnom pa ga ostavite sa
strane. Podijelite tijesto na 8 jednakih dijelova. Svaki dio izvaljajte u
kobasicu, otprilike prst široku. Narežite je na komade duge centimetar i pol do
dva centimetra da dobijete njoke.
5. Njoke stavite u jednom sloju na pobrašnjeni lim za pečenje.
Ponovite postupak s preostalim komadima tijesta.
6.
U loncu u kojem ste
kuhali krumpir zakuhajte posoljenu vodu i zakuhajte na jakoj vatri.
7. U 4 ture dodajte njoke u kipuću vodu, promiješajte jednom i
pustite da se kuhaju dok se ne napuhnu i ne isplivaju na površinu, oko 1
minutu. Potom ih kuhajte još 1 minutu, pa ih šupljikavom žlicom prebacite na
nauljeni lim za pečenje. Ponovite s preostalim njokima.
8.
Sačuvajte 1/2 šalice
tekućine od kuhanja.
9. Zagrijte veliku tavu s neprianjajućim dnom na srednje jakoj
vatri. Dodajte pancetu i pržite je, povremeno miješajući, dok ne postane
hrskava, oko 6 minuta. Prebacite prženu pancetu u zdjelicu i ostavite je sa
strane.
10.
Dodajte ulje u tavu u
kojoj se pekla panceta i zagrijte ga na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i
pržite ga, povremeno miješajući, dok ne postane staklast, 3 do 4 minute.
Dodajte šparoge, papar i preostalu polovicu žličice soli i kuhajte, povremeno
miješajući, dok šparoge ne postanu jarko zelene, oko 1 minutu. Dodajte njoke i
1/2 šalice sačuvane tekućine od njoka. Kuhajte uz neprestano miješanje 1 do 2
minute. Maknite s vatre i začinite s još soli po potrebi. Prelijte hrskavom
pancetom i odmah poslužite.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar