MEKANA, PJENASTA I MIRISNA DOMAĆA PINCA
Mekana, pjenasta i mirisna domaća pinca
Uskrs bez mirisa toplih
uskrsnih pogača jednostavno nije potpun. Za njihovu izradu vam treba svega
nekoliko sastojaka i pokoja aroma. Svakako nastojte staviti aromu ruže, to je
ono što pogačama daje poseban okus. Ako volite mekane, pjenaste i mirisne pogače,
ovaj recept će vas oduševiti.
Mekana, pjenasta i
mirisna domaća pinca
Sastojci:
- 200 ml
mlijeka
- 40 g
svježeg kvasca ili 10 g suhog kvasca
- 50 g
maslaca
- 50 g
masti
- 80 g
šećera
- 3 jaja
L veličine
- 1
žličica arome vanilije
- 1
žličica arome ruže
- sok
pola naranče
- 500 g
glatkog brašna
- prstohvat
soli
- korica
pola naranče
- korica
jednog limuna
Priprema:
Izrada tijesta:
- Mlijeko
ugrijte na vatri da bude mlako. Stavite ga u posudu od električnog miksera
ili običnu posudu pa mu dodajte kvasac i šećer. Ostavite 10 minuta da
odstoji.
- Smjesi
s mlijekom sada dodajte dva cijela jaja i jedan žumanjak, bjelanjak
ostavite sa strane, s njim ćete premazati pogače.
- Dodajte
sok pola naranče, aromu vanilije i ruže, te koricu naranče i limuna.
- Nastavkom
za tijesto ili kuhačom krenite povezivati sastojke. Dodajte brašno i
nastavite izrađivati tijesto.
- Kada
se brašno povezalo, dodajte mast i maslac iz nekoliko puta miksajući
cijelo vrijeme.
- Nastavite
miksati dok vam se tijesto ne krene odvajati od posude i ne postane sjajno
i glatko. Po potrebi dodajte još malo brašna.
- Tijesto
prebacite u nauljenu posudu pa je prekrijte prozirnom folijom. Tijesto
ostavite na toplom da se udvostruči, oko sat, sat i 30 minuta.
Oblikovanje i pečenje:
- Nakon
što se udvostručilo, tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu,
kratko ga premijesite te ga rezačem za tijesto podijelite na dva dijela.
- Od
svakog dijela tijesta oblikujte kuglu. Kugle posložite na lim za pečenje
obložen papirom za pečenje radeći razmak kako bi vam pogače mogle
nesmetano rasti.
- Pripremljene
pogače prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu sat
vremena.
- Pećnicu
ugrijte na 180 stupnjeva.
- Nakon
što su pogače odmorile sat vremena, premažite ih bjelanjkom pa ih zarežite
kuhinjskim škarama u oblik slova X. Po želji pogače pospite komadićima
šećera.
- Pecite
ih 15 minuta pa smanjite pećnicu na 150 stupnjeva i nastavite peći još 15
minuta ili do željene boje.
- Pogače
ohladite na rešetki za hlađenje.
Savjet:
- Od ove
doze možete napraviti i 4 manje pogače, tada smanjite vrijeme pečenja s 30
minuta na 20 – 22 minute ukupno.
- Ako
nemate komadiće šećera, a htjeli bi ih posuti po pogači, možete ih
napraviti sami. Uzmite 50 g šećera, polovicu šećera stavite u lonac s
debljim dnom na srednje jaku vatru. U trenutku kada se šećer krene topiti,
maknite ga s vatre i dodajte mu preostali šećer. Šećer promiješajte i
prebacite u posudu. Možete ga odmah koristiti.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar