MED OD BAZGE






Med od bazge

 

 

Zahvaljujući visokom udjelu meda, ovaj pripravak može stajati i do godinu dana ako je pohranjen u sterilizirane staklenke i čuvan na hladnom i tamnom mjestu. Nakon otvaranja preporučuje se čuvanje u hladnjaku.

 

 

 

Med od bazge

 

Sastojci:

 

  • 30 svježih cvjetova bazge
  • 3 litre vode
  • 2 litre domaćeg meda (bagremov, cvjetni ili kombinacija po izboru)
  • 4 limuna (najbolje neprskani)

 

 

 

Priprema:

 

  1. Namakanje cvjetova: Nježno operite cvjetove bazge i stavite ih u veliki lonac. Dodajte vodu i poklopite. Ostavite da odstoji 24 sata na hladnom mjestu kako bi biljka otpustila svoje vrijedne sastojke i aromu.
  2. Procjeđivanje i kuhanje: Sljedeći dan, kroz gusto sito ili gazu, procijedite tekućinu, dobro pritisnite cvjetove kako bi se izvuklo što više esencije. Dodajte med i uz povremeno miješanje zagrijavajte na laganoj vatri dok ne zakuha. Kad zakuha - gotovo.
  3. Dodavanje limuna: Kada je smjesa lagano prohlađena, umiješajte svježe iscijeđeni sok limuna.
  4. Punjenje i skladištenje: Još topli med ulijte u prethodno sterilizirane staklenke, dobro zatvorite i čuvajte na tamnom i prohladnom mjestu.

 

 

Kako koristiti med od bazge? 

  • umjesto šećera u čaju ili kavi
  • kao premaz za topli kruh, palačinke ili vafle
  • u domaćim kolačima i desertima
  • za umirivanje grla u sezoni gripe
  • kao prirodni boost ujutro uz čašu tople vode

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

 

 

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE