MED OD BAZGE
Med od bazge
Zahvaljujući visokom udjelu
meda, ovaj pripravak može stajati i do
godinu dana ako je pohranjen u sterilizirane staklenke i
čuvan na hladnom i tamnom mjestu. Nakon otvaranja preporučuje se čuvanje u
hladnjaku.
Med od bazge
Sastojci:
- 30 svježih cvjetova bazge
- 3 litre vode
- 2 litre domaćeg meda (bagremov, cvjetni ili kombinacija
po izboru)
- 4 limuna (najbolje neprskani)
Priprema:
- Namakanje cvjetova: Nježno operite
cvjetove bazge i stavite ih u veliki lonac. Dodajte vodu i poklopite.
Ostavite da odstoji 24 sata na hladnom mjestu kako bi biljka otpustila
svoje vrijedne sastojke i aromu.
- Procjeđivanje i kuhanje:
Sljedeći dan, kroz gusto sito ili gazu, procijedite tekućinu, dobro
pritisnite cvjetove kako bi se izvuklo što više esencije. Dodajte med i uz
povremeno miješanje zagrijavajte na laganoj vatri dok ne zakuha. Kad
zakuha - gotovo.
- Dodavanje limuna: Kada je smjesa
lagano prohlađena, umiješajte svježe iscijeđeni sok limuna.
- Punjenje i skladištenje:
Još topli med ulijte u prethodno sterilizirane staklenke, dobro zatvorite
i čuvajte na tamnom i prohladnom mjestu.
Kako koristiti med od
bazge?
- umjesto šećera u čaju ili kavi
- kao premaz za topli kruh, palačinke ili vafle
- u domaćim kolačima i desertima
- za umirivanje grla u sezoni gripe
- kao prirodni boost ujutro
uz čašu tople vode
Pripremila:
Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar