KREMASTI RIŽOTO S KOPRIVOM I SIROM






Kremasti rižoto s koprivom i sirom 





Kopriva je hranjiva biljka koja sadrži puno benefite za naš organizam. Poznata po svojim žarnim dlačicama koje ostavljaju opekline na ljudskom tijelu. Drveni Egipćani koristili su koprivu za liječenje artritisa, a rimski vojnici su se trljali kako si se ugrijali.








Kremasti rižoto s koprivom i sirom 



Sastojci:

  • 230 g brie sir
  • 170 g listova koprive
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 70 g maslaca
  • 1 srednja glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 300 g riže arborio
  • 180 ml bijelog vina
  • 1,2 l temeljca 
  • crni papar




Priprema :

Kuhanje koprive

Zakuhajte posoljenu vodu u loncu, pripremite drugu veliku zdjelu s ledenom vodom. Koristeći rukavice odvojite listove koprive od stabiljke. Isperite lišće, te ga stavite u kipuću vodu. Kuhajte dok ne uvene (1-2 min), te pomoću hvataljke prebacite listove u hladnu vodu. Ocijedite listove u cjedilu, te stisnite listove rukama da uklonite višak tekućine. 



Miksajte

Prebacite koprivu u blender zajedno s maslinovim uljem i miksajte dok smjesa ne postane poput pesta glatke teksture. 



Pripremite temeljac

Zagrijte temeljac u loncu dok ne provrije, smanjite vatru na najnižu i držite na toplom.



Pripremite rižu

Otopite 5 žlica maslaca u velikoj tavi na srednjoj vatri. Umiješajte luk, češnjak i sol i kuhanjte dok ne postane prozirno, ali ne smeđe, oko 7 minuta. Umiješajte rižu i miješajte dok riža ne postane prozirna. 



Kuhajte rižu

Umiješajte vino i kuhajte dok se ne upije, te postepeno dodavajte temeljac, dok riža ne bude kuhana. Ako vam ponestane temeljca, možete dodavati vode.



Dodajte pire od koprive

Umiješajte pire od koprive dok se ne sjedini. Dodajte brie sira narezanog na kocke i miješajte da se rastopi. Začinite po ukusu sa soli i paprom.




Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE