KREMASTA PITA S BOROVNICAMA
Kremasta pita s borovnicama
Ova jednostavna pita s
brovnicama u jednom zalogaju spaja prhko tijesto,
borovnice u svom divnom svježem obliku, bez želatine ili šećera, i finu
osvježavajuću kremu od kiselog vrhnja koja sve savršeno povezuje. U slast!
Kremasta pita s borovnicama
Sastojci:
- 190 g brašna
- 200 g šećera, podijeljeno (100
g + 100 g)
- 1 ½ čajne žličice praška za
pecivo
- 115 g maslaca
- 1 jaje
- 2 čajne žličice ekstrakta
vanilije, podijeljeno (1 + 1)
- 600 g borovnica
- 480 g kiselog vrhnja
- 2 žumanjka
Priprema:
1.
Zagrijte pećnicu na
190 stupnjeva. Namastite okrugli kalup promjera 23 centimetra.
2. U zdjeli pomiješajte brašno, 100 g šećera i prašak za pecivo.
Umiješajte maslac prstima ili miješalicom za tijesto da dobijete mrvičastu
smjesu. Umiješajte jaje i 1 čajnu žličicu ekstrakta vanilije. Utisnite tijesto
u dno kalupa i izvucite nekoliko centimetara ruba.
3.
Na tijesto rasporedite
borovnice.
4. U drugoj zdjeli umutite kiselo vrhnje, 100 g šećera, žumanjke i
1 žličicu ekstrakta vanilije u glatku kremu. Izlijte preko borovnica.
5. Pecite 60 do 70 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
6. Ohladite pa nožem odvojite od ruba, otkopčajte i odvojite prsten
kalupa, narežite i poslužite.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar