KREMASTA PITA S BOROVNICAMA





Kremasta pita s borovnicama

 

 

Ova jednostavna pita s brovnicama u jednom zalogaju spaja prhko tijesto, borovnice u svom divnom svježem obliku, bez želatine ili šećera, i finu osvježavajuću kremu od kiselog vrhnja koja sve savršeno povezuje. U slast!

 

 

 

Kremasta pita s borovnicama

 

 

Sastojci:

 

  • 190 g brašna
  • 200 g šećera, podijeljeno (100 g + 100 g)
  • 1 ½ čajne žličice praška za pecivo
  • 115 g maslaca
  • 1 jaje
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije, podijeljeno (1 + 1)
  • 600 g borovnica
  • 480 g kiselog vrhnja
  • 2 žumanjka

 

 

 

Priprema:

 

1.      Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Namastite okrugli kalup promjera 23 centimetra.

2.     U zdjeli pomiješajte brašno, 100 g šećera i prašak za pecivo. Umiješajte maslac prstima ili miješalicom za tijesto da dobijete mrvičastu smjesu. Umiješajte jaje i 1 čajnu žličicu ekstrakta vanilije. Utisnite tijesto u dno kalupa i izvucite nekoliko centimetara ruba.

3.     Na tijesto rasporedite borovnice.

4.     U drugoj zdjeli umutite kiselo vrhnje, 100 g šećera, žumanjke i 1 žličicu ekstrakta vanilije u glatku kremu. Izlijte preko borovnica.

5.     Pecite 60 do 70 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.

6.    Ohladite pa nožem odvojite od ruba, otkopčajte i odvojite prsten kalupa, narežite i poslužite.

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

DUNJA - RIZNICA ZDRAVIH NUTRIJENATA

DOMAĆI RAVIOLI S PESTOM I KRUŠKAMA