KOJE SU PREDNOSTI SUHOG, A KOJE SVJEŽEG KVASCA?






Koje su prednosti suhog, a koje svježeg kvasca?

 

Miris makovnjače, orahnjače i drugih slastica od dizanog tijesta postaje sastavni dio domaće, tople atmosfere. Sve te slastice dijeli jedna ključna komponenta: dobro pripremljeno dizano tijesto. Pitanje koje mnoge koji se uhvate ukoštac s dizanim tijestom muči jest – što je bolji izbor, suhi ili svježi kvasac?

 

 

Zašto mnogi biraju svježi kvasac?

Svježi kvasac standard je u pripremi klasičnih kolača. On ima nešto blažu, prirodniju aromu i daje tijestu onaj tipični “domaći” miris koji nas podsjeća na kuhinje naših baka.

Također, svježi kvasac razvija fermentaciju nešto sporije i nježnije, što rezultira dubljom aromom tijesta.

 

 

Gdje suhi kvasac briljira?

Suhi kvasac, s druge strane, idealna je opcija za sve koji cijene praktičnost. Ima dug vijek trajanja, lako se čuva u smočnici i uvijek ga možete imati pri ruci – što ga čini savršenim za spontano pečenje. Za razliku od svježeg, nije ga potrebno odmah trošiti nakon kupnje i ne treba ga držati hladnjaku.

Suhi kvasac dolazi u dvije varijante: obični i instant. Obični se aktivira u toploj tekućini, slično kao i svježi, dok instant možete umiješati direktno u brašno (iako je i njega bolje prethodno malo “probuditi”).

 

 

Koliko kvasca staviti?

Važno je znati i da količine suhog, odnosno svježeg kvasca koji ćete koristiti nisu iste za kilogram brašna.

Što se tiče onog svježeg, jedna kocka od 42 grama prosjek je za kilogram brašna, dok su kod suhog to dvije vrećice od 14 grama.

 

 

Koji je onda "bolji"?

Ako želite onu autentičnu teksturu i okus blagdanskih klasika, a pritom imate vremena i volje posvetiti se procesu – svježi kvasac je gotovo uvijek bolji izbor za pincu, orahnjaču i makovnjaču. Pogotovo ako vam je važno da kolač bude mekan, prozračan i pun bogatog mirisa dizanog tijesta.

Ako ste više u “brzo, ali fino” fazi ili jednostavno nemate svježi kvasac pri ruci, suhi kvasac će dobro poslužiti, osobito uz male prilagodbe – dulje dizanje, toplije okruženje i malo više pažnje kod miješenja.

 

 

Savjet za kraj: više od kvasca – važna je pažnja

Bez obzira koji kvasac koristite, najvažniji faktor za uspjeh je vrijeme. Dizana tijesta vole toplinu, strpljenje i nježnu ruku. Nemojte ih požurivati, a ako vam se čini da “se ne dižu” – dajte im još koju minutu, strpljenje je uvijek ključ.

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE