JOGURT PITA S KOROM OD DATULJA I ORAŠASTIH PLODOVA





Jogurt pita s korom od datulja i orašastih plodova

 

 

Ova lagana i bogata jogurt pita temelji se na četiri ključna sastojka podloge: datuljama, orasima, bademima i soli. Nadjev od grčkog jogurta, naranče i meda donosi citrusnu svježinu i blagu slatkoću. Idealna je za ljetne dane kad pećnica nije poželjna.

 

 

 

Jogurt pita s korom od datulja i orašastih plodova

 

Sastojci:

 

datulje 15 kom

orasi 0,75 šalica

 tostirani bademi 0,75 šalica

 sol 0,25 žličica

 grčki jogurt 1,25 šalica

ekstrakt vanilije 1 žličica

narančina korica 0,50 žličica

 med 2 žličica

 bobičasto voće 1,50 šalica

 suncokretovo ulje

 

 

 

Priprema:

 

U zdjelu stavi datulje i prelij ih vrlo vrućom vodom. Pokrij i ostavi da odstoje 15 minuta. Ocijedi ih, osuši i prereži po pola, ukloni koštice.

Pripremi kalup za pitu (promjera 20 cm) tako da ga premažeš uljem te ga stavi sa strane. U multipraktik ubaci ocijeđene datulje, orahe, bademe i sol. Miksaj pulsiranjem dok ne dobiješ fino usitnjenu smjesu koja se lijepo spaja pod prstima. Smjesu za podlogu prebaci u pripremljeni kalup. Lagano namaži ruke ili dno kalupa uljem i pažljivo pritisni smjesu uz dno i stranice kalupa, ravnomjerno raspoređujući.

 U srednjoj zdjeli pomiješaj jogurt, ekstrakt vanilije, naribanu koricu naranče i med. Dobro promiješaj i prelij smjesu preko pripremljene podloge. Poravnaj površinu. Po vrhu pažljivo složi voće po želji. Labavo pokrij prozirnom folijom i stavi u hladnjak na 1 sat kako bi se nadjev stegnuo. Prije posluživanja nareži tortu na kriške i koristi mali spatulu za lakše vađenje iz kalupa.


 

Pripremila: Ivana Matas  

 

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE