JOGURT PITA S KOROM OD DATULJA I ORAŠASTIH PLODOVA
Jogurt pita s korom od datulja i orašastih plodova
Ova lagana i bogata jogurt pita temelji se na četiri
ključna sastojka podloge: datuljama, orasima, bademima i soli. Nadjev od grčkog
jogurta, naranče i meda donosi citrusnu svježinu i blagu slatkoću. Idealna je
za ljetne dane kad pećnica nije poželjna.
Jogurt pita s korom od datulja i
orašastih plodova
Sastojci:
datulje
15 kom
orasi
0,75 šalica
tostirani bademi 0,75 šalica
sol 0,25 žličica
grčki jogurt 1,25 šalica
ekstrakt
vanilije 1 žličica
narančina
korica 0,50 žličica
med 2 žličica
bobičasto voće 1,50 šalica
suncokretovo ulje
Priprema:
U
zdjelu stavi datulje i prelij ih vrlo vrućom vodom. Pokrij i ostavi da odstoje
15 minuta. Ocijedi ih, osuši i prereži po pola, ukloni koštice.
Pripremi
kalup za pitu (promjera 20 cm) tako da ga premažeš uljem te ga stavi sa strane.
U multipraktik ubaci ocijeđene datulje, orahe, bademe i sol. Miksaj pulsiranjem
dok ne dobiješ fino usitnjenu smjesu koja se lijepo spaja pod prstima. Smjesu
za podlogu prebaci u pripremljeni kalup. Lagano namaži ruke ili dno kalupa
uljem i pažljivo pritisni smjesu uz dno i stranice kalupa, ravnomjerno
raspoređujući.
U
srednjoj zdjeli pomiješaj jogurt, ekstrakt vanilije, naribanu koricu naranče i
med. Dobro promiješaj i prelij smjesu preko pripremljene podloge. Poravnaj
površinu. Po vrhu pažljivo složi voće po želji. Labavo pokrij prozirnom folijom
i stavi u hladnjak na 1 sat kako bi se nadjev stegnuo. Prije posluživanja
nareži tortu na kriške i koristi mali spatulu za lakše vađenje iz kalupa.
Pripremila:
Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar