HRSKAVE KUGLICE SA SIROM
Hrskave kuglice sa sirom
Kuglice
sa sirom obožavana su grickalica u cijelom svijetu. Dolaze naravno u
raznim veličinama, a i nisu uvijek kuglice, razlikuju se i u začinima, ali
svima je zajednička meka sredina i fini hrskavi sir izvana.
Hrskave kuglice sa sirom
Sastojci:
- 240 ml punomasnog mlijeka, plus
1 čajna žličica
- 115 g maslaca, narezanog na
kockice
- sol
- svježe mljeveni crni papar
- 130 g brašna
- 5 velikih jaja
- 70 g svježe ribanog parmezana
- 70 g svježe ribanog pecorina,
plus 2 žlice za posipanje
Priprema:
1.
Zagrijte pećnicu na
220 stupnjeva. Pripremite dva lima za pečenje i obložite ih papirom. Postavite
dvije rešetke u sredinu pećnice.
2. U loncu zagrijte mlijeko s maslacem, 1 čajnom žličicom soli i 1
čajnom žličicom papra na srednje jakoj vatri i kuhajte dok se ne počnu stvarati
mjehurići, ali nemojte pustiti da zakuha.
3.
Dodajte brašno i
snažno tucite drvenom kuhačom dok se smjesa ne sjedini. Smanjite vatru i
kuhajte uz stalno miješanje 2 minute. Ulijte smjesu u blender i dodajte 4 jaja,
parmezan i pecorino i miksajte dok se sve ne sjedini.
4. Stavljajte dio po dio tijesta u slastičarsku vrećicu sa širokim
okruglim otvorom na nastavku (ili u običnu plastičnu vreću za zamrzavanje kojoj
ćete odrezati jedan kut).
5.
U lim istiskujte
tijesto na kupove veličine otprilike 3 x 2 centimetra, pazeći da između
ostavljate barem 2 i pol centimetra razmaka.
6. U maloj posudi umutite preostalo jaje i 1 čajnu žličicu mlijeka
pa premažite svaku kuglicu i pospite s još pecorina, soli i paprom.
7. Pecite kuglice sa sirom dok ne dobiju lijepu boju, 15 do 20
minuta, a na pola pečenja zamijenite mjesta limovima – onaj s gornje rešetke
prebacite na donju i obrnuto.
8. Poslužite vruće.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar