HRSKAVA GALETTA




Hrskava galetta

 

 

Galette s jabukama i ružmarinom je slastica koja spaja klasične okuse s neočekivanim, aromatičnim dodatkom. Ovaj rustikalni hrskavi desert savršen je za one koji vole kombinirati slatke i začinske note. Bilo da je poslužite toplo uz kuglicu sladoleda od vanilije ili hladno uz šalicu čaja, ova galetta će osvojiti srca svih koji je probaju.

 

 

 

Hrskava galetta

 

 

Sastojci:

 

·        8 jabuka (875 g)

·        3 male grančice ružmarina

·        60 g šećera

·        30 g maslaca

·        1 žlica mlijeka

·        šlag

 

 

 

Tijesto:

 

·        200 g glatkog brašna

·        2 žlice šećera

·        125 g maslaca

·        90 ml ledene vode

 

 

 

Priprema:

 

Za tijesto promiješajte brašno, šećer i pola žličice soli. Hladan maslac brzo umiješajte u brašno, ostavljajući komadiće maslaca u smjesi jer će to osigurati da vam tijesto bude ljuskavo. Pokapajte u ledenu vode, lopaticom izvadite tijesto bez previše rada, a zatim rukama oblikujte tijesto u disk. Prekrijte papirom za pečenje i ostavite u hladnjaku najmanje 4 sata. 

Zagrijte pećnicu na 200°C, na dobro pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto u grubi krug od 35 cm i stavite na vrlo malo pobrašnjenu tepsiju.  

Rasporedite jabuke preko tijesta, ostavljajući 5 cm sloodnog tijesta za preklop kao obrub, i rasporedite grančice ružamrina oko izrezanog voća. Pospite preko 60 g šećera i komadića maslaca. Savijte rubove preko voća, zatim premažite obrub mlijekom i pospite tijesto dodatnim šećerom. 

Pecite 1 sat i 10 minuta dok ne poprimi duboku žutosmeđu boju. Ohladite glette na pladnju i dok je još vruće, koristite veliku lopaticu da biste ga oslobodili od dna posude. 

Možete poslužiti uz šlag na vrhu. 

 

 

Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE