HRSKAVA GALETTA
Hrskava galetta
Galette s jabukama i ružmarinom je slastica koja
spaja klasične okuse s neočekivanim, aromatičnim dodatkom. Ovaj rustikalni
hrskavi desert savršen je za one koji vole kombinirati slatke i začinske note.
Bilo da je poslužite toplo uz kuglicu sladoleda od vanilije ili hladno uz
šalicu čaja, ova galetta će osvojiti srca svih koji je probaju.
Hrskava galetta
Sastojci:
·
8 jabuka (875 g)
·
3 male grančice
ružmarina
·
60 g šećera
·
30 g maslaca
·
1 žlica mlijeka
·
šlag
Tijesto:
·
200 g glatkog brašna
·
2 žlice šećera
·
125 g maslaca
·
90 ml ledene vode
Priprema:
Za tijesto promiješajte brašno, šećer i pola žličice soli.
Hladan maslac brzo umiješajte u brašno, ostavljajući komadiće maslaca u smjesi
jer će to osigurati da vam tijesto bude ljuskavo. Pokapajte u ledenu vode,
lopaticom izvadite tijesto bez previše rada, a zatim rukama oblikujte tijesto u
disk. Prekrijte papirom za pečenje i ostavite u hladnjaku najmanje 4
sata.
Zagrijte pećnicu na 200°C, na dobro pobrašnjenoj radnoj površini
razvaljajte tijesto u grubi krug od 35 cm i stavite na vrlo malo pobrašnjenu
tepsiju.
Rasporedite jabuke preko tijesta, ostavljajući 5 cm sloodnog
tijesta za preklop kao obrub, i rasporedite grančice ružamrina oko izrezanog
voća. Pospite preko 60 g šećera i komadića maslaca. Savijte rubove preko voća,
zatim premažite obrub mlijekom i pospite tijesto dodatnim šećerom.
Pecite 1 sat i 10 minuta dok ne poprimi duboku žutosmeđu boju.
Ohladite glette na pladnju i dok je još vruće, koristite veliku lopaticu da
biste ga oslobodili od dna posude.
Možete poslužiti uz šlag na vrhu.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar