FRANCUSKI KOLAČIĆI OD BADEMA
Francuski kolačići od badema
Financiers, preslatki i prefini francuski kolačići,
izmišljeni su u 17. stoljeću, a sadrže samo 5 jednostavnih sastojaka - bademe,
šećer u prahu, brašno, maslac i bjelanjke.
Sastojci:
maslac
150 g šećer u prahu
175 g bademi
50 g brašno
50 g bjelanjak
4 kom listići badema 2 žlica
Priprema:
Rastopi maslac na štednjaku dok se ne počne pjeniti.
Zagrijavaj ga još 4 minute dok ne postane zlatno-smeđ i lagano orašastog okusa.
Makni s vatre. Izmiješaj šećer u prahu, mljevene bademe i brašno u zdjeli.
Umiješaj bjelanjke. Postupno dodaj zagrijani maslac i mijesi dok se dobiješ
glatku teksturu tijesta. Pusti da se tijesto ohladi u hladnjaku, poklopljeno,
oko 1 sat.
Zagrij
pećnicu na 200 stupnjeva (ako koristiš ventilator, onda na 180 stupnjeva),
maslacem namaži pleh za pečenje financiera (2a 12 pravokutnih kalupića). Žlicom
stavi tijesto u kalupe te nožem pokupi eventualni višak tijesta. Pospi
listićima badema i peci oko 16 minuta – pečeni financieri moraju biti čvrsti i
lagane zlaćane boje. Izvadi iz pećnice i pusti da se hlade u kalupu 10-ak
minuta. Potom ih izvadi iz kalupa i pusti da se potpuno ohlade na rešetki.
Prilikom posluživanja možeš ih posuti šećerom u prahu.
Ovo je osnovni recept, no u svoje kolačiće možeš
dodati i primjerice komadiće voća.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar