FRANCUSKI KOLAČIĆI OD BADEMA





Francuski kolačići od badema

 

 

Financiers, preslatki i prefini francuski kolačići, izmišljeni su u 17. stoljeću, a sadrže samo 5 jednostavnih sastojaka - bademe, šećer u prahu, brašno, maslac i bjelanjke.

 

 

 

 

Sastojci:

 

maslac

 150 g šećer u prahu

 175 g bademi

 50 g brašno

 50 g bjelanjak

4 kom listići badema 2 žlica

 

 

 

Priprema:

 

Rastopi maslac na štednjaku dok se ne počne pjeniti. Zagrijavaj ga još 4 minute dok ne postane zlatno-smeđ i lagano orašastog okusa. Makni s vatre. Izmiješaj šećer u prahu, mljevene bademe i brašno u zdjeli. Umiješaj bjelanjke. Postupno dodaj zagrijani maslac i mijesi dok se dobiješ glatku teksturu tijesta. Pusti da se tijesto ohladi u hladnjaku, poklopljeno, oko 1 sat.

 Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva (ako koristiš ventilator, onda na 180 stupnjeva), maslacem namaži pleh za pečenje financiera (2a 12 pravokutnih kalupića). Žlicom stavi tijesto u kalupe te nožem pokupi eventualni višak tijesta. Pospi listićima badema i peci oko 16 minuta – pečeni financieri moraju biti čvrsti i lagane zlaćane boje. Izvadi iz pećnice i pusti da se hlade u kalupu 10-ak minuta. Potom ih izvadi iz kalupa i pusti da se potpuno ohlade na rešetki. Prilikom posluživanja možeš ih posuti šećerom u prahu.

Ovo je osnovni recept, no u svoje kolačiće možeš dodati i primjerice komadiće voća.

 

 

Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

DUNJA - RIZNICA ZDRAVIH NUTRIJENATA

DOMAĆI RAVIOLI S PESTOM I KRUŠKAMA