DOMAĆI SOK OD VIŠANJA - LJETNA DOZA ZDRAVLJA U ČAŠI
Domaći sok od višanja
- ljetna doza zdravlja u čaši
Domaći sokovi sve su
popularniji, ne samo zbog povratka prirodnim i zdravijim navikama, već i zbog
nostalgije za okusima djetinjstva. Među najomiljenijima svakako je sok od
višanja – lagano kiseo, osvježavajuć i bogat antioksidansima. U nastavku
donosimo recept za klasičan domaći sok od višanja, bez konzervansa i umjetnih
dodataka, idealan za vruće ljetne dane.
Domaći sok od višanja
Sastojci:
3 kg svježih višanja
1 l vode
- 1,5 kg šećera
- sok jednog
limuna (po želji)
Priprema:
1. Višnje dobro
operite, odstranite peteljke i (po želji) izvadite koštice. Koštice možete
ostaviti ako želite jači i puniji okus, ali u tom slučaju sok će imati blago
gorkastu notu.
2. U velikom loncu
pomiješajte višnje i vodu. Stavite na srednju vatru i kuhajte oko 30 minuta,
povremeno miješajući i lagano gnječeći voće drvenom kuhačom kako bi ispustilo
što više soka.
3. Nakon kuhanja
procijedite smjesu kroz gustu gazu ili fino sito kako biste odvojili sok od
pulpe. Pustite da se procjeđuje najmanje 15 minuta, a zatim dodatno pritisnite
voće da izvučete sav preostali sok.
4. Dobiveni sok
vratite u lonac, dodajte šećer i, po želji, limunov sok. Kuhajte još 10–15
minuta, dok se šećer potpuno ne otopi i sok ne počne lagano zgušnjavati.
5. Vrući sok
ulijte u sterilizirane staklene boce, dobro zatvorite i ostavite da se ohladi
na sobnoj temperaturi. Nakon hlađenja boce čuvajte na tamnom i hladnom mjestu
ili u hladnjaku.
Savjet:
Ako želite gušći
sok ili sirup koji ćete razrjeđivati s vodom prilikom posluživanja, možete
količinu šećera povećati na 2 kg. Također, sok se može zamrznuti u plastičnim
bocama i koristiti tijekom cijele godine.
Domaći sok od
višanja nije samo zdraviji izbor, već i izvrstan način da iskoristite sezonsko
voće i stvorite zalihu za cijelu obitelj. Uz minimalno truda, dobit ćete
prirodan napitak pun okusa, idealan za sve generacije.
Pripremila: Ivana
Matas
Primjedbe
Objavi komentar