DOMAĆI SIRUP OD BAZGE BEZ ŠEĆERA





Domaći sirup od bazge bez šećera

 

 

Još su stari Egipćani prihvatili zdravstvene prednosti koje donosi bazga, a upravo ova biljka i danas uživa u popularnosti kada dozriju njezini cvjetovi koji se tradicionalno koriste za pripremu jednog od najukusnijih sirupa na svijetu.

 

 

 

Domaći sirup od bazge bez šećera

 

Sastojci:

 

·        2 l filtrirane vode

·        20 svježih glavica bazge

·        2 neprskana limuna

·        85 g limunske kiseline (može i manje – po ukusu)

·        400-600 ml javorovog sirupa ili meda. Ako koristite med, neka bude domaći i dodajte ga nakon hlađenja da ne izgubi ljekovita svojstva.

 

 

 

Priprema:

 

·        U velikom loncu zagrijte vodu dok ne dođe skoro do vrenja, ali da ne proključa.

·        Maknite s vatre i dodajte limunsku kiselinu, oguljenu koricu limuna, limun narezan na kolutove i lagano protresene cvjetove bazge.

·        Pokrijte lonac i ostavite da stoji na hladnom mjestu 24 sata.

·        Nakon toga procijedite tekućinu kroz čistu gazu ili kuhinjski ručnik postavljen preko cjedila u veliku posudu.

·        Kada je sirup procijeđen, dodajte javorov sirup ili med.

·        Dobro promiješajte da se sve sjedini, a zatim ulijte u sterilizirane boce.

·        Čuvajte u hladnjaku do 4 tjedna.

 

 

Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE