DOMAĆI LIKER OD KAMILICE
Domaći liker od kamilice
Kad pomislimo na kamilicu,
većina nas zamišlja šalicu toplog čaja prije spavanja. No, ova ljekovita biljka
skriva i drugu, aromatičnu stranu — savršen je sastojak za domaći liker koji
umiruje probavu nakon obroka.
Domaći liker od kamilice
Sastojci:
- 1 litra kvalitetne lozovače
- 30 g suhih cvjetova kamilice
- korica i sok jednog većeg limuna (neprskanog)
- 250 ml vode
- 250 g šećera
Priprema:
- U veliku staklenu bocu stavite suhe cvjetove kamilice,
tanko narezanu koricu limuna i sok jednog limuna.
- Ulijte lozovaču u bocu, zatvorite je i dobro
protresite. Ostavite bocu na tamnom i hladnom mjestu dva tjedna. Svaki dan
je barem dva puta protresite kako bi se sastojci dobro sjedinili.
- Nakon 14 dana procijedite tekućinu kroz gazu ili finu
krpu nekoliko puta kako biste uklonili sve čestice.
- U loncu zagrijte vodu i dodajte šećer. Miješajte dok se
šećer potpuno ne otopi, stvarajući jednostavni sirup. Ohladite sirup na
sobnu temperaturu, zatim ga dodajte u procijeđenu rakiju s kamilicom.
- Dobro promiješajte i ostavite liker da odstoji još pet
dana na tamnom mjestu kako bi se okusi proželi.
- Poslužite hladno.
Savjet:
Ovaj liker najbolje je poslužiti rashlađen, u malim čašicama,
kao digestiv nakon obroka. Njegov nježan okus kamilice i citrusna nota limuna
pružaju osvježavajuće i umirujuće iskustvo.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar