DOMAĆI DŽEM OD ŠLJIVA IZ PEĆNICE
Domaći džem od šljiva iz pećnice
Postoji li išta ljepše od mirisa svježe pečenih šljiva koji se širi kuhinjom? Domaći džem od šljiva upravo je takav – jednostavan, mirisan i prepun nostalgije. Ono što će vas posebno razveseliti je činjenica da ga možete napraviti bez dugotrajnog miješanja iznad štednjaka. Sve što trebate jest uključiti pećnicu i pustiti da odradi većinu posla umjesto vas.
Domaći džem od šljiva
Sastojci:
- 3 kg očišćenih mekanih plavih šljiva
- 300 g šećera
- 2 paketića vanilin šećera
Priprema:
- Šljive dobro operite, očistite od koštica i narežite na manje komade.
- Stavite ih u dublju posudu ili lonac za pećnicu (kako sok ne bi previše prskao).
- Pecite na 200 stupnjeva dok šljive ne zavriju.
- Smanjite temperaturu na 150 stupnjeva i pecite još oko sat vremena, povremeno promiješajte (otprilike svakih 20 minuta).
- Nakon sat vremena umiješajte šećer pomiješan s vanilin šećerom i vratite u pećnicu na još sat vremena, uz povremeno miješanje.
- Vruć džem ulijte u prethodno zagrijane staklenke, dobro zatvorite i okrenite naopako dok se potpuno ne ohlade.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar