DOMAĆA ŠALŠA OD SVJEŽIH RAJČICA 🍅






Domaća šalša od svježih rajčica

 

 

Svježe, slatke, pomalo kisele, aromatične i sočne, rajčice u ovom periodu godine dostižu svoj vrhunac i doslovno nas mame da ih pripremimo u svim mogućim varijacijama. Dok se mnogi bacaju na pripremu zimnice, mi ipak najviše volimo iskoristiti ljetne rajčice odmah.

 

 

 

Domaća šalša od svježih rajčica

 

Sastojci:

 

  • 2 kg zrelih rajčica
  • 5 režnja češnjaka
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 1 žlica šećera
  • Sol i svježe mljeveni crni papar
  • Svježi bosiljak
  • Tjestenina po izboru (špageti, linguine ili fusilli)

 

 

 

Priprema:

 

  • U velikom loncu zakuhajte vodu. Rajčicama zarežite malu križnu oznaku na dnu i kratko ih ubacite u kipuću vodu (oko 30 sekundi), zatim ih prebacite u hladnu vodu. Ogulite im kožu i narežite ih na kockice, pazeći da sačuvate i sok.
  • U tavi zagrijte nekoliko žlica maslinovog ulja i dodajte sitno sjeckani češnjak. Pržite kratko na laganoj vatri dok ne zamiriši (pazite da ne zagori).
  • Dodajte rajčice sa svim sokovima, malo šećera (da izbalansirate kiselinu), posolite i popaprite.
  • Kuhajte umak 20-30 minuta na srednje jakoj vatri dok se rajčice ne raspadnu i umak ne postane gust i mirisan. Pred kraj ubacite listove svježeg bosiljka i još koju kap maslinovog ulja.
  • Tjesteninu skuhajte al dente u posoljenoj vodi, ocijedite (sačuvajte malo vode od kuhanja) i dodajte direktno u umak.
  • Dobro promiješajte i po potrebi dodajte koju žlicu vode od tjestenine.
  • Po želji pospite s malo ribanog parmezana.

 

 

 

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE