BRZINSKA ZLEVANKA S TIKVICAMA I FETOM





Brzinska zlevanka s tikvicama i fetom

 

 

Došlo je vrijeme tikvica, ljetnih kraljica među povrćem, stoga je pravo vrijeme za jednu starinsku zlevanku – ovaj put u malo drugačijem izdanju. S kukuruznim brašnom, slanom fetom i sočnim tikvicama, ova kukuruzna pita je savršena kombinacija za brzi i jeftini ručak. Mekana iznutra, s lagano hrskavom koricom, idealna je za doručak, ručak ili večeru — i najbolja je kad se jede uz čašu jogurta.

 

 

 

Brzinska zlevanka s tikvicama i fetom

 

Sastojci:

 

  • 2 srednje tikvice
  • 200 g feta sira
  • 3 jaja
  • 150 ml jogurta ili kiselog vrhnja
  • 100 ml mlijeka
  • 100 ml ulja (suncokretovo ili maslinovo)
  • 150 g kukuruznog brašna
  • 50 g glatkog pšeničnog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • sol i papar po ukusu
  • svježi kopar ili peršin

 

 

 

Priprema:

 

1.       Naribajte tikvice, posolite ih i ostavite da odstoje 10-ak minuta. Zatim ih dobro ocijedite rukama ili kroz gazu kako ne bi pustile previše vode u tijesto.

2.     U većoj posudi izmiješajte jaja, jogurt, mlijeko i ulje. Dodajte kukuruzno i pšenično brašno pomiješano s praškom za pecivo. Umiješajte naribane tikvice i izmrvljeni feta sir. Po želji dodajte svježe začinsko bilje.

3.      Posolite i popaprite po ukusu (pazite s količinom soli jer je feta već slana).

4.     Smjesu izlijte u namašćeni ili papirom za pečenje obloženi lim.

5.     Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C (gornji i donji grijač) oko 35–40 minuta, dok lijepo ne porumeni i čačkalica ne izađe suha iz sredine.

6.     Poslužite toplo ili hladno, uz salatu ili jogurt. Odlično za doručak, lagani ručak ili međuobrok.

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE