BRZI POVRTNI RIŽOTO





Brzi povrtni rižoto

 

 

Proljeće je idealno vrijeme za jela s puno povrća, a jedno od nama omiljenih je – rižoto! Tikvica, paprika, mrkva, šparoge ili još nešto po vašem guštu, u kombinaciji s rižom i vrhnjem, daje savršen obrok. Kombinacija koja osvaja, osobito kad je završite s malo svježeg peršina i ribanog tvrdog sira. Ovaj rižoto voli improvizaciju, pa možete dodati i gljive, kukuruz ili što god vam se nađe pri ruci.

 

 

Brzi povrtni rižoto

 

Sastojci za tri osobe:

 

  • 200 g Arborio riže
  • 1 manja tikvica, narezana na kockice
  • 1 crvena paprika, narezana na trakice
  • 1 manja mrkva, naribana ili narezana na tanke štapiće
  • Šaka svježih šparoga, očišćenih i narezanih na komade
  • Opcionalno: šaka gljiva ili kukuruza
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 manji luk, sitno nasjeckan
  • 1 češanj češnjaka, protisnut
  • 700 ml povrtnog temeljca (ili vode)
  • 150 ml ‘z bregov Vrhnja za kuhanje
  • Svježe mljeveni papar i sol, po ukusu
  • Svježi peršin, sitno sjeckan
  • Tvrdi sir Bovidur za posluživanje

 

 

 

Priprema:

 

  • Na većoj tavi ili u širokoj posudi zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte sitno nasjeckani luk. Pirjajte par minuta dok ne omekša, a zatim dodajte i češnjak.
  • Dodajte tikvice, papriku, mrkvu i šparoge (i ostalo povrće po želji). Pržite 5–6 minuta dok povrće ne omekša, ali zadrži boju i teksturu.
  • Umiješajte rižu i pržite minutu-dvije dok ne postane lagano staklasta.
  • Postupno dodajte vrući temeljac, uz stalno miješanje. Pričekajte da riža upije tekućinu prije dodavanja nove količine. Taj proces traje oko 15 minuta.
  • Kad je riža al dente i već kremasta, umiješajte ‘z bregov Vrhnje za kuhanje. Dobit ćete dodatnu punoću i baršunastu teksturu koja sve povezuje.
  • Posolite, popaprite, dodajte sitno sjeckani peršin, a pri serviranju pospite ribanim Bovidurom.

 

 

Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE