BRZI POVRTNI RIŽOTO
Brzi povrtni rižoto
Proljeće je idealno
vrijeme za jela s puno povrća, a jedno od nama omiljenih je – rižoto! Tikvica,
paprika, mrkva, šparoge ili još nešto po vašem guštu, u kombinaciji s rižom i
vrhnjem, daje savršen obrok. Kombinacija koja osvaja, osobito kad je završite s
malo svježeg peršina i ribanog tvrdog sira. Ovaj rižoto voli improvizaciju, pa
možete dodati i gljive, kukuruz ili što god vam se nađe pri ruci.
Brzi povrtni rižoto
Sastojci za tri osobe:
- 200 g
Arborio riže
- 1
manja tikvica, narezana na kockice
- 1
crvena paprika, narezana na trakice
- 1
manja mrkva, naribana ili narezana na tanke štapiće
- Šaka
svježih šparoga, očišćenih i narezanih na komade
- Opcionalno:
šaka gljiva ili kukuruza
- 2
žlice maslinovog ulja
- 1
manji luk, sitno nasjeckan
- 1
češanj češnjaka, protisnut
- 700 ml
povrtnog temeljca (ili vode)
- 150 ml ‘z bregov Vrhnja za kuhanje
- Svježe
mljeveni papar i sol, po ukusu
- Svježi
peršin, sitno sjeckan
- Tvrdi
sir Bovidur za posluživanje
Priprema:
- Na
većoj tavi ili u širokoj posudi zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte sitno
nasjeckani luk. Pirjajte par minuta dok ne omekša, a zatim dodajte i
češnjak.
- Dodajte
tikvice, papriku, mrkvu i šparoge (i ostalo povrće po želji). Pržite 5–6
minuta dok povrće ne omekša, ali zadrži boju i teksturu.
- Umiješajte
rižu i pržite minutu-dvije dok ne postane lagano staklasta.
- Postupno
dodajte vrući temeljac, uz stalno miješanje. Pričekajte da riža upije
tekućinu prije dodavanja nove količine. Taj proces traje oko 15 minuta.
- Kad je
riža al dente i već kremasta, umiješajte ‘z bregov Vrhnje za kuhanje.
Dobit ćete dodatnu punoću i baršunastu teksturu koja sve povezuje.
- Posolite,
popaprite, dodajte sitno sjeckani peršin, a pri serviranju pospite ribanim
Bovidurom.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar