BISKVITNI KOLAČ S BRESKVAMA - PRAVA LJETNA POSLASTICA
Biskvitni kolač s breskvama - prava ljetna poslastica
Naopaki
biskvitni kolač s breskvama omiljena je sezonska poslastica! Gotov je za samo
30 minuta savršen za tople ljetne dane. Breskve su obložene karameliziranim
šećerom, a zatim tijestom obogaćenim samo s malo muškatnog oraščića. Može ga se
poslužiti uz kuglicu sladoleda ili tučeno slatko vrhnje. Uživajte u pripremi!
Biskvitni kolač s breskvama
Sastojci:
·
maslac 120 g
·
maslac 1 žlica
·
breskva 3 kom
·
šećer 250 g
·
oštro brašno 130 g
·
prašak za pecivo 0,75 žličica
·
muškatni oraščić 0,25 žličica
·
jaje 3 kom
·
sol 1 prstohvat
·
creme fraiche 0,75 šalica
Priprema:
Zagrij pećnicu na 180
stupnjeva. Kalup za torte, promjera 22 cm premaži 1 žlicom maslaca, a dno
kalupa obloži papirom za pečenje.
Breskve operi, izvadi
im koštice i nareži ih na kriške debljine oko 1 cm. Rasporedi kriške na dno
kalupa za pečenje.
Izmiješaj 100 g šećera
sa 60 ml vode u loncu ili u tavi. Kuhaj sirup na srednje jakoj vatri dok smjesa
ne postane jantarna, 10-12 minuta. Kada je gotov, sirup makni sa štednjaka i
prelij ga ravnomjerno po breskvama.
U posudi izmiješaj
brašno, sol, prašak za pecivo i muškatni oraščić i ostavi sa strane.
U drugoj posudi
izmiksaj 120 g omekšalog maslaca i preostali šećer (150 grama). Dodaj
jedno po jedno jaje, a potom i creme fraicke. Umiješaj smjesu brašna.
Tijesto ravnomjerno
rasporedi po breskvama i sirupu.
Peci 30 do 35 minuta,
dok gornja strana ne porumeni i dok se kolač ne stisne.
Izvadi iz pećnice i u
kalupu stavi na rešetku za hlađenje.
Nožem pažljivo odvoji
kolač od stranica kalupa, stavi tanjur za serviranje na vrh pa preokreni kolač
na pladanj.
Kolač posluži mlak ili
ohlađen na sobnu temperaturu, uz kuglicu sladoleda od vanilije ili tučeno
slatko vrhnje.
Pripremila: Ivana
Matas
Primjedbe
Objavi komentar