5 RAZLOGA ZBOG KOJIH TREBAMO ČEŠĆE JESTI MLADI LUK
5 razloga zbog kojih trebamo češće jesti mladi luk
Mladi luk iz porodice Allium uzgaja se već više od 5000 godina na gotovo
svim kontinentima – a posebice je rasprostranjen u Europi, Aziji te Sjevernoj i
Južnoj Americi. Riječ je o jednoj od prvih poljoprivrednih kultura na svijetu
koja ima brojne blagotvorne učinke na ljudski organizam.
Imunitetna
bomba
Mladi luk obiluje vitaminima i mineralima. Posebice je bogat
vitaminima A i C, koji jamče zdravlje cijelog organizma, snaže imunitet te su
učinkoviti borci protiv infekcija u tijelu. Vitamin A ključan je i za zdravlje
očiju, zarastanje rana, ali i u liječenju nekih crijevnih bolesti.
Čuvar kostiju
i zuba
Ovo povrće zelenih listova sadrži i znatne količine kalcija te
vitamina K, koji su prijeko potrebni za održavanje gustoće kostiju i zuba.
Vitamin K ključan je i u procesu zgrušnjavanja krvi.
Saveznik
zdravog srca
Mladi luk saveznik je zdravog srca i krvožilnog sustava. Dobar
je izvor kalija te biljnog pigmenta kvercetina koji snižava visoki krvni tlak,
a sadrži i tvari koje pospješuju cirkulaciju te smanjuju šansu od dobivanja
dijabetesa tipa 2.
Pokretač
probave
Mladi luk, a pogotovo njegovi zeleni dijelovi dobar su izvor
prehrambenih vlakana koje poboljšavaju probavu i rad crijeva.
Saveznik fit
tijela
U stotinu grama zelenog luka nalazi se svega tridesetak kalorija
pa se zato njegova konzumacija preporučuje osobama koje pokušavaju skinuti
kilograme ili održati zdravu tjelesnu masu.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar