ZAPEČENI PIRE KRUMPIR SA SIROM
Zapečeni pire krumpir sa sirom
Krumpir je
od davnina bio jedna od glavnih namirnica u prehrani, posebice u kontinentalnom
dijelu gdje se i tradicionalno uzgaja. Jako je zasitan, ali i svestran pa se
pripremao na različite načine, od priloga do samostalnog jela. Među
najomiljenija jela spada pire krumpir, a u ovom receptu kombinira se sa sirom.
Sastojci:
• 1 kg krumpira, oguljen i narezan na
velike komade
• 25 g maslaca, narezan na kockice + za
mazanje
• 250 ml mlijeka
• 1 žličica senfa
• 225 g ribanog sira
• vlasac, sitno nasjeckan
• 1 jaje
• sol i papar
Priprema:
Stavite krumpir u veliki lonac, prelijte ga
vodom i dodajte žličicu soli.
Kuhajte 12 do 15 minuta dok krumpir ne
omekša.
Dobro ocijedite pa vratite u posudu i
ostavite nekoliko minuta na laganoj vatri.
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
Dublju posudu za pečenje namažite
maslacem.
Krumpir zgnječite gnječilicom pa umiješajte
maslac, mlijeko i senf.
Dodajte dvije trećine sira, sitno
nasjeckani vlasac i jaje pa kratko miksajte.
Posolite i popaprite.
Žlicom stavljajte u posudu za
pečenje.
Pospite preostalim sirom.
Pecite 35 do 45 minuta dok vrh ne postane
hrskav i dobro porumeni.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar