ULJE OD KIKIRIKIJA
Ulje od kikirikija
U prehrambenoj industriji ulje kikirikija često se dodaje u riblje
konzerve, čokolade i kekse. Čest je dodatak i u proizvodnji margarina, ali i
raznih dresinga. Na njemu možete ispeći jaja ili odreske – zapravo što god
poželite.
Kako koristiti ulje
kikirikija?
Ulje kikirikija iznimno je kalorična namirnica, kao što su to i
drugi slični izvori masnoće. U 100 ml ulja kikirikija naći ćete oko 885
kalorija pa ga je preporučljivo koristiti umjereno ili, u slučaju alergije na
kikiriki, u potpunosti izbjegavati.
Najčešće se koristi u kineskoj, indijskoj, zapadnoafričkoj i američkoj
kuhinji. Te su zemlje ujedno njezini najveći proizvođači i konzumenti.
Azijska jela iz woka obično se pripremaju s uljem
kikirikija, no dodati ga možete i u razna variva, gulaše, preljeve za salatu i
slično.
U prehrambenoj industriji ulje kikirikija često se dodaje u riblje
konzerve, čokolade i kekse. Čest je dodatak i u proizvodnji margarina, ali i
raznih dresinga. Na njemu možete ispeći jaja ili odreske – zapravo što god
poželite.
Zbog visokog postotka vitamina E čest je dodatak u kozmetičkim
preparatima za njegu lica i tijela.
Kako pohraniti ulje
kikirikija?
Ulje kikirikija možete pronaći u specijaliziranim azijskim
trgovinama, trgovinama zdrave hrane, ali i na internetu. Cijena mu je znatno
viša od ostalih ulja na tržištu – čak i maslinova. Za pola litre toga ulja na
nekim mjestima morat ćete izdvojiti i oko 18 eura.
Razlog za to skriva se u visokoj cijeni sirovine – za jednu litru ulja
treba potrošiti oko 2,5 kilograma oljuštenih sjemenki kikirikija.
Čuvajte ga, kao i sva druga jestiva ulja, na
tamnom i hladnom mjestu kako bi zadržao sve svoje nutritivne vrijednosti i
prepoznatljive karakteristike. Otvorena boca ulja kikirikija ima rok trajanja od oko šest mjeseci, a
neotvorena dvostruko dulje. Možete ga staviti i u hladnjak nakon otvaranja kako
biste mu produžili vijek trajanja za koji mjesec.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar