TIRAMISU TORTA OD PALAČINKA
Tiramisu torta od palačinka
Ako ste se zaželjeli
drugačijih torta i spremni ste biskvite na neko vrijeme zamijeniti slojevima
omiljenih domaćih palačinka i fine kreme s notama kave i vanilije, imamo dobre
vijesti. Neki bi rekli da je ovo spoj palačinka i tiramisua, no ako nas pitate,
ovo je nešto još bolje.
Tiramisu torta od
palačinka
Sastojci:
Za palačinke:
- 6
šalica (1.5 l) biljnog mlijeka
- 2
žličice ekstrakta vanilije
- 3
šalice (380 g) bijelog pirovog brašna (može i pšenično)
- 3
žličice praška za pecivo
- 6
žlica (65 g) škrobnog brašna
- 3
žlice (40 g) šećera u prahu
Za kremu:
- 350 g
veganske zamjene za mascarpone ili mascarponea
- 3
žličice ekstrakta vanilije
- 2
žlice javorovog sirupa
- 1-2
žlice ruma (opcionalno)
- 300 ml
vrhnja za šlag
- 125 ml
(1/2 šalice) jake kave
- dodatno:
kakao za posipati
Priprema:
- U
zdjelu dodati sve suhe sastojke za palačinke, pomiješati pjenjačom te
dodati mokre. Dobro pomiješati da nema grudica te staviti u hladnjak
otprilike 15 minuta.
- Prije
pečenja, tijesto procijediti kroz gusto sito da smo sigurni da nema
grudica. Dobro pomiješati smjesu te dodati malo vode ako vam se čini
pregusta.
- Na
zagrijanu tavu za palačinke dodati smjesu, višak smjese izliti (palačinke
moraju biti tanke), peći oko minute, minute i pol sa stavke strane. Kada
se ispekla, prebaciti palačinku na tanjur I pokriti papirnatim
ubrusom (ovo će zadržati mekoću palačinke).
- Dok
pečete palačinke izmiksajte u čistoj zdjeli mascarpone, vaniliju, kavu,
sirup i rum da se povežu. Dodati vrhnje za šlag te izmiksati dok se ne
stisne. Nemojte previše izmiksati da ne bude prekruto. Staviti u hladnjak
dok pripremamo palačinke.
- Kada
ste ispekli sve palačinke, pustiti da se ohlade. Zatim staviti palačinku
na pladanj ili tanjur za serviranje i premazati slojem kreme. Ponoviti
postupak dok ne potrošite sve palačinke. Ako želite da su vam
uniformirane, dno od kalupa stavite na poslagane palačinke i odrežete po
krugu. Višak iskoristite kao “špageti palačinke” a ostale slažete u kalup
za tortu. Stavite prozirne folije da kasnije lakše izvadite te slažete red
palačinke, red kreme, posipate kakaom te stavite ponovno palačinku i
ostalo sve redom. Završavate palačinkom. Sačuvajte dio kreme za kasnije
premazivanje po vrhu i stranicama torte.
- Stavite
u hladnjak da se sve stisne te nakon par sati prebacite kalup naopako na
dasku/tanjur za serviranje, maknete kalup i foliju te premažete ostatkom
kreme. Posipate kakaom i servirate.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar