TIRAMISU TORTA OD PALAČINKA





Tiramisu torta od palačinka

 

 

Ako ste se zaželjeli drugačijih torta i spremni ste biskvite na neko vrijeme zamijeniti slojevima omiljenih domaćih palačinka i fine kreme s notama kave i vanilije, imamo dobre vijesti. Neki bi rekli da je ovo spoj palačinka i tiramisua, no ako nas pitate, ovo je nešto još bolje.

 

 

Tiramisu torta od palačinka

 

Sastojci:

 

Za palačinke:

 

  • 6 šalica (1.5 l) biljnog mlijeka
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 3 šalice (380 g) bijelog pirovog brašna (može i pšenično)
  • 3 žličice praška za pecivo
  • 6 žlica (65 g) škrobnog brašna
  • 3 žlice (40 g) šećera u prahu

 

 

 

Za kremu:

 

  • 350 g veganske zamjene za mascarpone ili mascarponea
  • 3 žličice ekstrakta vanilije
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • 1-2 žlice ruma (opcionalno)
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 125 ml (1/2 šalice) jake kave
  • dodatno: kakao za posipati

 

 

 

Priprema:

 

  • U zdjelu dodati sve suhe sastojke za palačinke, pomiješati pjenjačom te dodati mokre. Dobro pomiješati da nema grudica te staviti u hladnjak otprilike 15 minuta.
  • Prije pečenja, tijesto procijediti kroz gusto sito da smo sigurni da nema grudica. Dobro pomiješati smjesu te dodati malo vode ako vam se čini pregusta.
  • Na zagrijanu tavu za palačinke dodati smjesu, višak smjese izliti (palačinke moraju biti tanke), peći oko minute, minute i pol sa stavke strane. Kada se ispekla, prebaciti  palačinku na tanjur I pokriti papirnatim ubrusom (ovo će zadržati mekoću palačinke).
  • Dok pečete palačinke izmiksajte u čistoj zdjeli mascarpone, vaniliju, kavu, sirup i rum da se povežu. Dodati vrhnje za šlag te izmiksati dok se ne stisne. Nemojte previše izmiksati da ne bude prekruto. Staviti u hladnjak dok pripremamo palačinke.
  • Kada ste ispekli sve palačinke, pustiti da se ohlade. Zatim staviti palačinku na pladanj ili tanjur za serviranje i premazati slojem kreme. Ponoviti postupak dok ne potrošite sve palačinke. Ako želite da su vam uniformirane, dno od kalupa stavite na poslagane palačinke i odrežete po krugu. Višak iskoristite kao “špageti palačinke” a ostale slažete u kalup za tortu. Stavite prozirne folije da kasnije lakše izvadite te slažete red palačinke, red kreme, posipate kakaom te stavite ponovno palačinku i ostalo sve redom. Završavate palačinkom. Sačuvajte dio kreme za kasnije premazivanje po vrhu i stranicama torte.
  • Stavite u hladnjak da se sve stisne te nakon par sati prebacite kalup naopako na dasku/tanjur za serviranje, maknete kalup i foliju te premažete ostatkom kreme. Posipate kakaom i servirate.

 

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?