PUNJENA PILEĆA PRSA
Punjena pileća prsa
Želite li pilećim prsima dodati dozu sočnosti, napunite ih finim
nadjevom. Kombinacija topivog sira poput mozzarelle, bosiljka i maslaca s
rajčicama sjajna je ideja.
Punjena pileća prsa
Sastojci:
Za maslac s rajčicama:
- 500 g cherry rajčica
- 230 g maslaca
- 1 žlica svježeg timijana
- sol i papar po želji
Za piletinu:
- 700 g pilećih prsa
- 250 ml pilećeg temeljca
- 120 g mozzarelle
- 100 g šampinjona
- 100 g maslaca s rajčicom
- 65 ml punomasnog mlijeka
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 čajna žličica sušenog
bosiljka
- 1 čajna žličica sušenog peršina
- sol i papar po želji
- biljno ulje po želji
- svježi listići bosiljka
Priprema:
1.
Napravite maslac od
rajčice: u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva stavite
cherry rajčice. Pecite ih 10-ak minuta dok ne popucaju. Izblendajte ih u finu
pastu. Začinite sa solju, paprom i timijanom. Izmiksajte umak od rajčica s
maslacem dok ne dobijete jednolični namaz.
2.
Nožem zarežite sredinu
pilećih prsa kako biste napravili džep za punjenje mesa. Začinite piletinu
izvana i iznutra sa solju i paprom. U džep od piletine dodajte malo maslaca s
rajčicom, komad mozzarelle i par listića bosiljka. Čačkalicom zatvorite džep na
mesu da nadjev e iscuri tijekom termičke obrade piletine. Površinu piletine
premažite sa sušenim peršinom i bosiljkom.
3.
U tavi zagrijte malo
ulja pa na njemu prepecite pileća prsa oko tri minute sa svake strane dok ne
dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Izvadite meso iz tave i stavite ga sa strane.
4. Na preostaloj masnoći ispirjajte nasjeckane gljive dok ne dobiju
lijepu zlatno-smeđu boju. Kratko prepirjajte i nasjeckani češnjak pa potom sve
zajedno podlijte s pilećim temeljcem i mlijekom. Kuhajte sve zajedno oko pet
minuta.
5.
Uronite pileća prsa u
ovu tekućinu, poklopite tavu poklopcem od lijevanog željeza i stavite u
prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta, odnosno
dok se meso termički ne obradi do kraja, a umak ne zgusne.
6. Poslužite pečenu piletinu s pripadajućim umakom i prilogom po
želji. Dobar tek!
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar