PILETINA U UMAKU OD VRHNJA I VINA
Piletina
u umaku od vrhnja i vina
Piletina
u finom umaku od vrhnja i vina odličan je recept za pravo, domaće kuhano jelo,
koje ćete lako napraviti i usred radnog tjedna jer vam neće uzeti puno vremena
- tek 40-ak minuta.
Piletina u umaku od vrhnja i vina
Sastojci:
- •
4 komada pilećih prsa, s kožom
- 2-3 žlice maslinovog ili
biljnog ulja
- 1 luk, nasjeckan na sitno
- 3 češnja češnjaka, protisnutog
- 1 žlica mješavine začina
(talijanskih ili provansalskih)
- 1 žlica brašna
- 200 ml bijelog vina
- 250 ml pilećeg temeljca
- 125 ml vrhnja za kuhanje
- 1-2 žlice peršina, nasjeckanog,
po želji, za posluživanje
- sol
- crni papar, svježe mljeveni
Priprema:
1.
Dobro začinite svaki
komad piletine solju i svježe mljevenim paprom.
2. U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte 2 žlice ulja. Dodajte
pileća prsa kožom prema dolje i pržite ih 8 do 10 minuta, dok ne dobiju lijepu
boju. Okrenite prsa na drugu stanu i pržite još 6 do 8 minuta, dok ne dobiju
boju i s te strane. Izvadite pileća prsa na tanjur i ostavite sa strane.
3.
Ako treba, dodajte još
1 žlicu ulja u tavu, smanjite vatru i pržite nasjeckani luk dok ne postane
staklast i mekan. Dodajte češnjak i pržite još minutu, a zatim dodajte i
mješavinu začinskog bilja. Promiješajte i pustite da se prži oko pola minute
ili dok ne zamiriši.
4.
Umiješajte brašno pa
ulijte vino i kuhajte 2 do 3 minute dok alkohol ne ispari. Ulijte i temeljac i
miješajte dok se sve ne sjedini, a kada umak zakuha vratite pileća prsa u tavu,
s kožom prema gore.
5. Kuhajte poklopljeno 15 do 20 minuta dok se umak malo ne zgusne.
Umiješajte vrhnje, vratite na vatru i pustite da zakuha. Ugasite vatru, po
želji pospite peršinom i poslužite toplo.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar