PILETINA U UMAKU OD VRHNJA I VINA




Piletina u umaku od vrhnja i vina

 

 

Piletina u finom umaku od vrhnja i vina odličan je recept za pravo, domaće kuhano jelo, koje ćete lako napraviti i usred radnog tjedna jer vam neće uzeti puno vremena - tek 40-ak minuta.

 

 

 

Piletina u umaku od vrhnja i vina

 

 

Sastojci:

 

  • 4 komada pilećih prsa, s kožom
  • 2-3 žlice maslinovog ili biljnog ulja
  • 1 luk, nasjeckan na sitno
  • 3 češnja češnjaka, protisnutog
  • 1 žlica mješavine začina (talijanskih ili provansalskih)
  • 1 žlica brašna
  • 200 ml bijelog vina
  • 250 ml pilećeg temeljca
  • 125 ml vrhnja za kuhanje
  • 1-2 žlice peršina, nasjeckanog, po želji, za posluživanje
  • sol
  • crni papar, svježe mljeveni

 

 

 

Priprema:

 

1.      Dobro začinite svaki komad piletine solju i svježe mljevenim paprom.

2.     U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte 2 žlice ulja. Dodajte pileća prsa kožom prema dolje i pržite ih 8 do 10 minuta, dok ne dobiju lijepu boju. Okrenite prsa na drugu stanu i pržite još 6 do 8 minuta, dok ne dobiju boju i s te strane. Izvadite pileća prsa na tanjur i ostavite sa strane.

3.     Ako treba, dodajte još 1 žlicu ulja u tavu, smanjite vatru i pržite nasjeckani luk dok ne postane staklast i mekan. Dodajte češnjak i pržite još minutu, a zatim dodajte i mješavinu začinskog bilja. Promiješajte i pustite da se prži oko pola minute ili dok ne zamiriši.

4.     Umiješajte brašno pa ulijte vino i kuhajte 2 do 3 minute dok alkohol ne ispari. Ulijte i temeljac i miješajte dok se sve ne sjedini, a kada umak zakuha vratite pileća prsa u tavu, s kožom prema gore.

5.     Kuhajte poklopljeno 15 do 20 minuta dok se umak malo ne zgusne. Umiješajte vrhnje, vratite na vatru i pustite da zakuha. Ugasite vatru, po želji pospite peršinom i poslužite toplo.

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?