ODRESCI OD CVJETAČE U MASLACU S KAPARIMA I KRUŠNIM MRVICAMA
Odresci od cvjetače u maslacu s kaparima i krušnim
mrvicama
Kupus je jedna od
najpopularnijih zimskih namirnica, posebno kiseli, ali kad planirate jelovnik
nikako nemojte zanemariti cvjetaču,
kelj, brokulu i prokulice. Povrće
iz porodice kupusnjača može se pripremiti na razne načine, a najčešće ih jedemo
u varivima.
Cvjetača je popularna i pohana
ili pržena, a najčešće se poslužuje kao prilog ili
predjelo ili pak vegetarijansko glavno jelo.
Odresci od cvjetače u maslacu s kaparima i
krušnim mrvicama
Sastojci:
·
2 glavice cvjetače
·
200 ml maslinovog ulja
·
300 g maslaca
·
200 g krušnih mrvica
·
vezica svježeg peršina, sitno nasjeckanog
·
8 žlica kapara, ocijeđenih i grubo nasjeckanih
Priprema:
Narežite
Svaku cvjetaču narežite na četvrtine pa stavite u pleh.
Ispecite
Prelijte s 100 ml maslinova ulja i 100 g maslaca pa pecite 15-20
minuta dok izvana ne postane hrskava i zlatna, a iznutra mekana.
Pržite
Preostalih 100 ml ulja zagrijte u tavi na srednje jakoj vatri.
Dodajte krušne mrvice i pržite uz povremeno miješanje dok ne porumene i postanu
hrskavi.
Začinite
Prebacite u zdjelu i ostavite da se ohladi. Umiješajte
nasjeckani peršin i začinite po ukusu solju i paprom.
Prelijte
Za posluživanje obilno pokapajte maslac od kapara preko
cvjetače, a zatim pospite krušnim mrvicama.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar