LAZANJE S KOZICAMA I TIKVICAMA




Lazanje s kozicama i tikvicama

 

 

Iako kod nas nisu u sezoni, tikvice su dostupne tijekom cijele godine, a u ovom receptu naprosto su nezamjenjive. Okusi odvlače misli u neke toplije dane i zaista tjeraju kišno sivilo koje nas je zahvatilo ovih dana.

 

 

Lazanje s kozicama i tikvicama

 

Sastojci:

 

·        Lazanje

·        175 g kozica

·        1 manja tikvica

·        2 češnja češnjaka

·        100 ml pasirane rajčice

·        50 ml suhog bijelog vina

·        sol

·        papar

·        maslinovo ulje

·        peršin

·        parmezan

·        150 g goude

 

 

Za bešamel umak:

 

·        1,5 žlica oštrog brašna

·        2 žlice maslaca

·        300 ml mlijeka

 

 

 

Priprema:

 

 

1.     Upalite pećnicu na 180°C. Naribajte tikvicu, posolite i ostavite da pusti vodu.

2.     Na maslinovom ulju prodinstajte usitnjeni češnjak i kozice. Nakon što kozice puste svoje sokove, dinstajte još par minuta pa podlijte vinom. Kada je vino isparilo na pola, začinite sa soli i paprom. Dodajte naribane tikvice i 100 ml pasirane rajčice koju ste razblažili s 50 ml vode. Neka sve skupa kuha još desetak minuta. Dodajte sjeckani peršin i sklonite s vatre.

3.     Napravite bešamel: Na žlicu otopljenog maslaca popržite brašno. Kada se počne pjeniti, podlijte s toplim mlijekom. Dodajte začine: sol, papar i muškatni oraščić.

4.     U prikladnu posudu koju ste premazali uljem, slažite lazanje. Lazanje prije slaganja prokuhajte u kipućoj vodi 1 minutu. Slažemo red lazanja, umak s kozicama, naribane sireve, bešamel umak, opet red lazanja i ostale sastojke dok sve ne potrošimo. Završite bešamelom i naribanom gaudom. Ako želite, parmezan možete dodati i na vrh 5-10 minuta prije kraja pečenja jer lako zagori.

5.     Pecite na 180°C 45-50 minuta.

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?